Zpět na hlavní stránku

Zpráva předsedy OS ČLK v Děčíně za rok 2002


Zpráva, kterou na Okresním shromáždění ČLK v Děčíně dne 13. února 2003 přednesl MUDr. František Plhoň - předseda OS ČLK v Děčíně

Drazí hosté, vážené kolegyně, vážení kolegové!

Složení představenstva OS ČLK v roce 2002

Dovolte mi, abych vás přivítal na letošním okresním shromáždění, již třetím ve funkčním období předsedy a představenstva, které doznalo za tuto dobu četných změn. Změny se týkaly členů jak z jižní tak se severní části okresu, a náhradníci, kteří byli řádně zvoleni, již zasedají jak v představenstvu tak v komisích a čestné radě a další již prostě nejsou. K tomu přistoupila hned po listopadovém brněnském sjezdu abdikace MUDr. Danuše Čermákové, která prohlásila, že abdikuje ze všech svých funkcí včetně funkce delegátky sjezdu právě pod dojmem událostí na sjezdu, jež částečně byly také medializovány.

V prosinci 2002 oznámil prim. MUDr. Hruška z rumburské nemocnice, že pro pracovní zatížení nemůže nadále vykonávat svoji funkci. Tím se stává dnešní okresní shromáždění také shromážděním volebním, protože představenstvo OS ČLK se rozhodlo vyhlásit doplňovací volby a vyzvalo v dopise, ve kterém Vám oznamuje konání dnešního okresního shromáždění, i k navrhování kandidátů k volbám na doplnění představenstva, i k volbě delegáta sjezdu. Protože jsme dosud vždy volili mandátově, předpokládám, že schválíte tento způsob volby i tentokráte. Jestliže ano, tak bychom měli volit po jednom členu představenstva za sever a za jih a delegáta sjezdu za jih. Pokud bude navrženo více kandidátů, vyhraje v tajné volbě ten nejpřijatelnější a další podle pořadí získaných hlasů budou náhradníky.

Představenstvo pracovalo ve složení:

  • Předseda - MUDr. František Plhoň, otorhinolaryngolog v Děčíně a Varnsdorfu
  • Místopředseda - MUDr. Martin Ullrych, internista a nefrolog v Děčíně
  • Členové:
    • MUDr. Vlasta Čapková, praktická lékařka pro děti a dorost v Děčíně
    • MUDr. Danuše Čermáková, pediatr v Děčíně
    • MUDr. Markéta Englerová, praktická lékařka pro dospělé ve Velkém Šenově
    • MUDr. Božena Koudelová, praktická lékařka v České Kamenici
    • MUDr. Jiří Hruška, anesteziolog v Rumburku
    • MUDr. Jiří Flusek, praktický lékař pro dospělé ve Varnsdorfu
    • MUDr. Vladimír Kovtun, praktický lékař pro dospělé v České Kamenici
    • MUDr. Zdeněk Popelka, nefrolog v Rumburku
    • MUDr. Liana Louková, ortoped ve Varnsdorfu

MUDr. Danuše Čermáková podala abdikaci na svou funkci členky představenstva a delegátky na sjezd k 12. 2. 2003

Prim. MUDr. Hruška podal abdikaci na funkci člena představenstva OS ČLK Děčín k 1. 1. 2003

Delegáti na sjezd ČLK: MUDr. Plhoň, MUDr. Danuše Čermáková, MUDr. Eva Šrámková

Hlavní oblasti činnosti

Kromě běžné agendy, ze které budu skládat účty spíše statistikou čísel, jsme se zaměřili na pokus o koncepční práci s různými skupinami lékařů.

Dvakráte jsme uspořádali schůzku ambulantních specialistů, kde se problematika týkala hlavně způsobu odměňování a komunikace s pojišťovnami a různých legislativních problémů, učinili jsme doufáme, že úspěšný pokus o probuzení praktických lékařů na jihu a k jejich zlepšené organizovanosti, a věříme, že tyto akce povedou ke zlepšení vzájemné komunikace a komunikace mimo naši lékařskou veřejnost.

Začátek spolupráce s krajskou administrativou

Činili jsme různá opatření v souvislosti k důležitým okolnostem jako je přechod administrativy na krajskou formu řízení, reorganizace lékařských pohotovostních služeb, což bylo koordinováno s ostatními okresy kraje na úrovni funkční krajské rady komory, jejíž "cirkulující předsedkyně", která je ve funkci od 29. ledna t. r. - MUDr. Hana Pácaltová, současná předsedkyně OS ČLK v Teplicích, je zde přítomna. Krajská rada měla hned na počátku roku nesnadnou úlohu, protože musela konstatovat, že vedení nového kraje spolupracuje s ČLK méně než bylo zvykem při dosavadním okresním uspořádání státní správy. Není to snad projev úmyslně nespolupráce, ale musím konstatovat, že není ani přílišná chuť ke spolupráci, takže agenda, která dříve byla běžná v ČLK, není někdy krajem akceptována. Jedná se zejména o rozdílná stanoviska k oprávněnosti našeho požadavku k účasti zástupce profesní komory ve výběrových komisích na ředitele nemocnic, které již zasedaly při konkursu v nemocnici Most a Děčín bez zástupce ČLK a také bez zástupce odborů, což v děčínském okrese bylo na podkladě zákona vždy dříve dodržováno. Rada kraje v tom podnikla energické kroky, které by mohly vésti až ke zpochybnění výběrových řízení. Tímto směrem se však nechceme ubírat, ale ve spolupráci s právním oddělením ČLK a na podkladě usnesení představenstva ČLK budeme usilovat o obnovení našich práv.

Jen na těchto příkladech se znovu ukazuje, jak již nedokonalá a děravá je některá zdravotnická legislativa, protože některé zákony včetně zákona a profesních komorách ve zdravotnictví již neodpovídají změněné situaci a je tak umožněn někdy jejich mnohoznačný výklad, což se právě děje v případech účasti respektive neúčasti komory ve výběrových komisích. Málo se ví, že dosavadní okresy nebyly zrušeny, jen okresní administrativa. Také struktura některých orgánů a organizací (například policie, soudy, ale také ČLK, VZP) byla ponechána v okresní struktuře a byla podniknuta jen nejnutnější koordinační opatření, aby krajská administrativa měla validního partnera. Ne každému managamentu nemocnice, ale také ne každému krajskému úředníkovi je dosud jasné, že ani jedna nemocnice v Ústeckém kraji již není státní a že tudíž pro ně platí jiný zákon než dosud, to jest zákon o nestátním zdravotnickém zařízení, kde všichni primáři například musí mít licence vydané Komorou, celé nemocnice musí projít re-registrací, pro které musí být komorou vydány souhlasy s materiálním a personálním vybavením atd.

Situace v centrálních orgánech ČLK

Jak z tohoto přehledu vyplývá, vše směřuje i k novelizaci dosavadního zákona č. 220/91 Sb. o profesních komorách.. Nejasnost ve výkladu tohoto zákona, jakož i některé vágní formulace ve stavovských předpisech umožnily i polemiku o procesu výměny předsedy revizní komise ČLK v nedávných dnech, kdy revizní komise Komory v tajném hlasování sedmi hlasy, tedy všech přítomných zvolila do svého čela novou předsedkyni MUDr. Martu Holanovou, jejíž mandát odmítá uznat prezident komory a jeho právníci, kteří poukazují na to, že stavovské předpisy neřeší explicitně proces odvolání předsedy RK a obdobně jako nelze zrušit licenci, protože tento proces není v zákoně popsán, nelze dle nich odvolat tohoto funkcionáře, kdežto jiní stejně renomovaní právníci vyvozují, že sice není popsán proces odvolání, ale praví se, že členové RK ze svého středu volí předsedu, což bylo učiněno a jsou tedy buď předsedové dva a podobně jako při psaní závěti platí právní akt učiněný později a automaticky ruší ten předchozí, takže spor bude zřejmě řešit soud. Nejde vůbec jen o akademický spor, ale o činnost RK, která zodpovídá za dodržování zákona a stavovských předpisů v rámci Komory, a za kontrolu hospodaření s mnohamilionovými částkami, která dle RK právě díky nečinnosti bývalého předsedy nebyla bezproblémová.

Situace bude jistě dořešena, nám ale nemůže být vůbec jedno, že v argumentaci, a to v argumentaci veřejné, používá pan prezident komory argumentů, které vůbec argumenty nejsou, ale jsou to slova a dohady, mající za cíl očernit protagonisty dění v revizní komisi smyšlenými konstrukcemi. Týká se to, bohužel, jednoho z nejnezištnějších a nejobětavějších lékařů, kteří svůj dosavadní zájem spojili s odbornou činností pro ČLK, všem nám známého MUDr. Ivana Suchardy, o němž je prohlašováno, že nespokojenost s dosavadním předsedou revizní komise MUDr. Merhautem a další kroky v té souvislosti podniknuté jsou výrazem jeho frustrace z neúspěšné kandidatury na prezidenta Komory, a prezident hovoří i o jakémsi policejním vyšetřování v souvislosti s tím, že předvolební materiály o MUDr. Suchardovi byly rozesílány delegátům sjezdu na podkladě adresáře delegátů, které jakýmsi způsobem unikly z kanceláře v Praze, když nebyly poskytnuty pro tento účel oficiálně. Je sporné, zda únik směrem do komory a za účelem evidentně správným lze kvalifikovat jako porušení zákona, ale obviňovat z toho MUDr. Suchardu nebo dokonce jeho 78letou matku a tuto skutečnost oznamovat celé lékařské veřejnosti za účelem dehonestace našeho člena á priori je nehoráznost. V tomto smyslu se musíme MUDr. Suchardy zastat a proti podobným prohlášením tvrdě protestovat a žádat pro MUDr. Suchardu příslušnou satisfakci. Jednak nikdo nic nevyšetřil a MUDr. Sucharda ty materiály ani nerozesílal či nedal rozesílat, a existuje stejně i cosi, čemu se říká presumpce neviny. Tuto zásadu však nikdy nectili žádní účeloví tvořitelé veřejného mínění...

Internetové stránky OS ČLK

Kromě jiného jsme i hrdí na naši internetovou stránku, kterou právě tvoří MUDr. Sucharda za pouhých 500,- Kč měsíčně a kterou do roka navštíví několik desítek tisíc návštěvníků. Bohužel, musíme konstatovat, že webové stránky ústředí ČLK této úrovně a hlavně aktuality vůbec současně nedosahují ač jsou vytvářeny při nákladech několikanásobně vyšších.

Výrazem uznání odborné činnosti MUDr. Suchardy bylo i jeho schválení krajskou radou do funkce zástupce ČLK ve znaleckých komisích působících v Ústeckém kraji.

Problematika řešení stížností na lékaře

Jak uslyšíte dále, a hlavně ze zprávy předsedkyně RK, komise se pečlivě spolu s čestnou radou zabývá šetřením různých stížností na postup non lege artis nebo etické pochybení lékařů. Snaží se dělat svoji práci přesně a čestně. Změnou disciplinárního řádu však je umožněno stěžovateli neustále se odvolávat na cokoliv a často i u takových záležitostí, kde je stěžovateli dáno za pravdu a nelíbí se mu třeba jen výše trestu. Každé takové odvolání znamená znovu a znovu čerpání našich finančních prostředků, mnohdy stanovení dalších znaleckých posudků. Za tohle si vlastně všichni platíme z našich příspěvků a hrozí, že v rámci trendu neustále si stěžovat na cokoliv nám na jiné výdaje než kancelářské a agendu stížností brzy nezbudou peníze. Mělo by se snad uvažovat o novele disciplinárního řádu, kde při odvolání by se mohla vybírat alespoň nevysoká kauce, ze které by se aspoň hradil ušlý zisk.

Alkohol u lékařů

Je třeba, abych se zmínil ještě o jednom problému. Jsou záležitosti, které nehodláme trpět. Je to například požívání alkoholu v průběhu ordinační činnosti, to ale neznamená, že bychom nechtěli být nápomocni těm, kteří se hodlají ze svého návyku léčit, a dále nekontrolovaná preskripce velkého množství návykových preparátů nebo preparátů, ze kterých se dají zhotovit drogy. Namátkově budu jmenovat Codein a léky ho obsahující, Rohypnol, Solutan. Jsou za pomoci lékárníků a VZP již vytipováni lékaři, kteří mnohonásobně více předepisují tyto preparáty. Ve spolupráci se SÚKLem a VZP i s lékárenskou komorou budeme se snažit tomuto nešvaru zabránit, a osobně mohu slíbit, že se nebudu rozpakovat zakročit v případě, že by se prokázala závislost některých lékařů na drogách, hůře ještě snad spolupráce s těmi, kteří deriváty z těchto léků vyrábějí.

Přehled činnosti představenstva OS ČLK

  • XIV. sjezdu ČLK v Brně (1. - 3. 11. 2002) se zúčastnili všichni zvolení delegáti za OS Děčín
    • Novely SP:
      • SP 7 Příspěvky na činnost
      • SP 16 Systém celoživotního vzdělávání
      • SP 14 Rytíř, Rytířka ČLK
      • SP 17 Finanční řád
    • Nový SP:
      • SP 18 Statut Etické komise ČLK
  • Představenstvo zasedalo celkem 12x od posledního shromáždění (v období od 23. 1. 2002 do 12. 2. 2003
  • Bylo svoláno:
    • Jednání odborných lékařů 2. 10. 2002 ve Varnsdorfu
    • Jednání s PL pro dospělé 9. 1. 2003 v Děčíně
    • Diskuse zástupců OS ČLK v Děčíně s vedením 1. Zdravotní Rumburk 3. 7. 2002
  • Představenstvem bylo schváleno a vydáno v roce 2002:
    • 15 x Oprávnění k předpisu léčiv a zdravotnické techniky (+1x v roce 2003 - leden)
    • 30 x Vyjádření k personálnímu a věcnému vybavení NZZ
  • V roce 2002 bylo projednáno 29 žádostí o vydání licence (+ 3 v lednu 2003) z toho:
    • 1x žádost o udělení výjimky (MUDr. Marek),
    • 5x žádost o udělení licence na dobu určitou - 4x doporučeno, 1 žádost byla stažena podavatelem před odesláním do OL (MUDr. Pavlovičová)
  • V roce 2002 vydáno 14x rozhodnutí o schválení lektorského dohledu (+ 1x leden 2003)

Stav členské základny OS ČLK v Děčíně

V OS ČLK Děčín je celkem zaregistrováno 316 členů (2 nedohledatelní)

Na OS Děčín bylo v roce 2002 přijato celkem 7 členů:

  • 2 členové žádali o přijetí do ČLK (1 absolvent +1 lékař ze SR - přijati),
  • 5 členů bylo převedeno z jiných okresů.

Žádné členství nebyl v roce 2002 převedeno na jiné OS ČLK

V roce 2002 vyřazeno 5 členů z důvodu úmrtí:

  • MUDr. Libuše Geistová, důchodnkyně (zemřela již v roce 2001 - nebylo oznámeno, vyřazena 12. 3. 2002)
  • MUDr. Vladimíra Štindlová, praktická lékařka (zemřela náhle 24. 4. 2002)
  • MUDr. Jan Lankaš, ambulantní chirurg (zemřel náhle 29. 7. 2002)
  • MUDr. Jiří Voráček, primář gyn. oddělení Nemocnice Děčín (zemřel po dlouhé nemoci 15. 10. 2002)
  • MUDr. Věra Hanková, praktická lékařka (zemřela po dlelší nemoci 14. 11. 2002)

Bylo evidováno 5 školících a vzdělávacích akcí konaných v okrese Děčín

Předseda okresního sdružení

- se zúčastnil:

  • Schůzka Krajské rady ČLK 1 v Ústí nad Labem 9. 2. 2002
  • Schůzka předsedů OS ČLK v Praze: 22. 2. 2002
  • Schůzka předsedů OS ČLK v Praze + předání titulu Rytíř na Pražském Hradě: 13. 4. 2003
  • Schůzka delegátů sjezdu ČLK Ústeckého kraje v Ústí n. L.: 7. 10. 2002
  • Jednání o LSPP /Rumburk, Ústí n. L. /: 14. 1. + 24. 1. 2003
  • Schůzka Krajské rady ČLK v Ústí nad Labem 29. 1. 2003

- publikoval:

  • články do tisku (organizace LSPP, poděkování zdravotníkům)

Proběhlo 14 výběrových řízení s účastí zástupců OS ČLK v roce 2002:

  • AZZ v oboru mammografický skríning (MUDr. Dimitrov) 30. 1. 2002
  • AZZ v oboru RDG + mammograf (WF Hospital spol, s. r. o.) 10. 4. 2003
  • AZZ v oboru psychiatrie (MUDr. Petr Zahradník) 3. 4. 2002
  • AZZ v oboru PL pro dospělé (DD Krásná Lípa)
  • AZZ v oboru PL pro dospělé (MUDr. D. Kučerová) 26. 6. 2002
  • AZZ v oboru urologie + urologická sonografie (MUDr. Hambálková) 12. 9. 2002
  • AZZ v oboru oftalmologie (MUDr. Hósová) 12. 9. 2002
  • AZZ v oboru chirurgie (MUDr. Kolařík) 20. 11. 2002
  • AZZ v oboru gynekologie a porodnictví (MUDr. Spáčilová) 20. 11. 2002
  • AZZ v oboru PL pro dospělé (MUDr. P. Richter / VDF) 20. 11. 2002
  • AZZ v oboru endokrinologie (V. Richterová) 20. 11. 2002
  • AZZ v oboru alergologie (MUDr. Marek M. ml.) 20. 11. 2002
  • AZZ v oboru chirurgie (MUDr. Zamykal ml.) 29. 1. 2003
  • AZZ v oboru PL pro dospělé (MUDr. Malečková - připravováno)

Toto je jen stručný přehled naší práce. Práce, za kterou jsme honorováni stále ještě dosti nedostatečně, práce, kterou ale máme rádi a obětavě ji vykonáváme a jejíž kvalitu si sami střežíme a dozor platíme.

Jednou jsme byli i pochváleni jako celek veřejně. Bylo to v době povodní v Děčíně, kde nedošlo k žádné stížnosti na neposkytnutí pomoci, ač funkce pohotovostních služeb byla velice komplikovaná přerušením komunikace rozvodněným Labem a dočasným vyřazením děčínské polikliniky z provozu. Delší vyřazení z provozu kromě rehabilitačních zařízení nastalo jen u MUDr. Kozlíka, který utrpěl značné materiální škody a kterému i ČLK poskytla menší částku na jejich úhradu. Projevila se značná míra solidarity, když někteří lékaři přechodně poskytli část pracovního dne své ordinace zatopeným.

Vážení kolegové, kolegyně, dovolte, abych Vám za Vaši práci pro naše nemocné poděkoval a požádal vás o to, abyste tuto zprávu, případně po jejím připomínkování, vzali na vědomí,

Děkuji za pozornost.

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster