Zpět na hlavní stránku

Zápis ze schůzky praktických lékařů okresu Děčín


Schůzka praktických lékařů pro dospělé
se konala dne 9. 1. 2003 od 16:00 hodin v malém sále Městské knihovny v Děčíně

Přítomno dle presenční listiny 34 lékařů, z toho 23 JIH, 11 SEVER.

Hosté:

dr. Pácaltová, dr. Uhrová, Mgr. Uher MUDr. Jana Uhrová - 1. místopředsedkyně SPL ČR
Mgr. Jakub Uher - právník SPL ČR
MUDr. Hana Pácaltová - rotující předsedkyně krajské rady za Ústecký kraj pro rok 2003 a předsedkyně krajského sdružení praktických lékařů Ústecký kraj
MUDr. Ivan Sucharda - webmaster OS ČLK Děčín
MUDr. František Plhoň - předseda OS ČLK, svolavatel schůzky.

PROGRAM:

1) Zahájení
2) Krajská hygienická stanice - informace pracoviště Děčín
3) Úkoly ČLK, informace předsedy
4) SPL ČR - o sdružení, struktura, úkoly a cíle.
5) Právní problematika práce PRL
6) Nová koncepce LSPP
7) Diskuse
8) Závěr

Ad 1)

Úvod a uvítání

Předseda OS ČLK Děčín MUDr. František Plhoň uvítal přítomné, představil pozvané hosty.

MUDr. Olga Vodičková, předsedkyně SPL ČR okresu Děčín, byla představena PL z jižní části okresu a byli uvítáni hosté.

dr. Plhoň a dr. Vodičková

Ad 2)

Informace z Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje

MUDr. Šimůnková předala přítomným informační dopis z KHS - územního pracoviště Děčín a podala vysvětlení.
K 31. 12. 2002 zanikla OHS v Děčíně v souvislosti s rušením Okresních úřadů. 1. 1. 2003 vznikla Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem.
Pro výkon státního zdravotního dozoru bylo zřízeno územní pracoviště Děčín (Březinova 3, Děčín I). Odpovědnými pracovníky pro jednotlivé obory:

  • Hygiena obecná a komunální Ing. Hana Brandová

  • Hygiena výživy Ing. Petra Kotrbová

  • Hygiena dětí a dorostu MUDr. Kateřina Holajová

  • Epidemiologie MUDr. Lenka Šimůnková

1. 1. 2003 byl zřízen Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem - ředitelka MUDr. S. Richterová, oblastní pracoviště v Děčíně I (Březinova)

Ad 3)

Informace předsedy OS ČLK Děčín (MUDr. F. Plhoň)

Dnešní schůzka nebyla koncipována a proto také nemá být považována za schůzku provozní, která by měla například řešit konkrétní problémy s LSPP v regionu, i když se tomu asi neubráníme. Z toho důvodu nebyli zváni jiní lékaři než praktičtí, i když se na provozu LSPP také podílejí, nebo ředitel provozovatele LSPP v děčínském okrese. Cílem dnešní schůzky je objasnit si právní aspekty činnosti praktického lékaře a lékaře vůbec a kolegy seznámit s organizací praktických lékařů a seznámit je s děním v ČLK. Účastníci schůzky z okresu Děčín
  • Informace ze XIV. sjezdu ČLK - volba prezidenta,
  • Informace o Okresním shromáždění -12. 2. 2003 v Děčíně.
    Musí proběhnout doplňovací volba delegáta sjezdu za jižní část okresu a volba po jednom členu představenstva za JIH i SEVER. za kolegy, kteří abdikovali ze své funkce Volby proběhnou mandátově.
  • Členské příspěvky, jejich výše, splatnost.
  • seznámení s reakcí ČLK na reorganizaci státní správy a krajské zřízení. Okresy zrušeny nebyly, jen Okresní úřady. Také ČLK má i nadále okresní strukturu, ale byla již před 3 lety ustanovena funkce rotujícího předsedy Krajské rady ČLK, kterou pro rok 2003 bude vykonávat předsedkyně OS ČLK v Teplicích MUDr. Hana Pácaltová, která shodou okolností je současně i předsedkyní krajského sdružení praktických lékařů Ústeckého kraje.
  • otázky VŘ, konkurzy - u zdravotnických míst je zákonem dána přítomnost Komory.

Ad 4)

Sdružení praktických lékařů - informace

(MUDr. Uhrová, Mgr. Uher, MUDr. Pácaltová a předsedkyně SPL okresu Děčín MUDr. Vodičková)

  • MUDr. Vodičková - informace o připravované gastroenterologické přednášce. Připomněla výhody členství ve SPL (v severní části jsou všichni PL mimo 1), záměr rozdělení na JIH a SEVER nebo možnosti ustanovení zástupce za "jižní" část okresu. Přítomné vyzvala ke zvolení jednoho PL, který bude mezičlánkem k podání a získávání aktuálních informací.
  • MUDr. Uhrová a Mgr. Uher - zdůraznili nepřetržitost předávání informaci mezi PL, využívání internetových stránek a vliv praktických lékařů na tvorbu a připomínkování zdravotnických zákonů, nabídka právní pomoci praktickým lékařům.
  • MUDr. Pácaltová - hovořila o struktuře a činnosti SPL v Ústeckém kraji

Ad 5)

Právní problematika práce PRL

(MUDr. Sucharda, Mgr. Uher, MUDr. Uhrová)

Zdravotnická dokumentace, její předávání, ochrana osobních údajů, PN, ohledání mrtvých.

  • PN - nesouhlas s návrhem vlády o vymezení lékařů oprávněných vystavovat PN. Buď budou PN vystavovat všichni nebo nikdo a pacient bude odeslán k "posudkářům"
  • Ohledávání - špatně řešeno, nesmyslnost zákona připravuje se novela.
  • POJIŠŤOVNY - zpožďování plateb. VZP se snažila odůvodnit povodněmi, stále se prodlužuje splatnost. Pojišťovna nemá dostatek fin. prostředků. (špatné hospodaření, erupce závodní péče, chyba v systému). Byl vyvinut tlak z ministerstva - přednostně se platí nemocnicím. Insolventnost pojišťovny, hromadná penalizace se nedoporučuje, protože by urychlila její krach.
  • ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE - zpracováno na www.clk.cz Důležitost zápisů v dokumentaci, zálohování, pokud je zpracováno na PC (vždy musí být zápis opatřen podpisem lékaře)
  • Bude aktualizován seznam výkonů - (infúze)
  • Výchova PL - MUDr. Uhrová - problém předatestační přípravy, 6 let praxe. Nový zákon o způsobilosti k výkonu zdr. povolání již bude vyžadovat pouze 3 roky, atestace = licence. Možností jak vychovávat nástupce - zaměstnávání asistentů. Ti, kteří budou vzdělávat, budou mít akreditaci, měli by i zaměstnávat. Možnost příspěvku těm, kteří si budou vychovávat nástupce. ILF vychovává v zaměstnaneckém poměru mladé praktiky. Rekvalifikanti musí absolvovat kolečka, není nutnost, aby byli zaměstnáni v úvazku, je možnost dohody přepočíst požadovanou praxi na hodiny, v zdělávat se například službami v nemocnicích o víkendech. Je pravdou, že je IPVZ kritizována - neuznávají vše. Jednání budou snazší, až bude vyjasněna otázka, kdo bude novým ředitelem IPVZ.
  • Zastupování - MUDr. Sucharda, Mgr. Uher - dohoda o delším zástupu má být řešena vždy písemně, dohody by měla vymezovat, co kdo bude platit - (byl demonstrován nedávný případ z praxe v našem okrese, kde lékař z dobré vůle zastupující v obvodě za zemřelou lékařku byl nakonec upomínán za platby například laeasing na auto atp, které se zastupováním vůbec nesouvisely)
  • Archivování - není vydán právní předpis, jak dlouho archivovat, buď uchovávat stále, nebo jiný výklad, že po smrti pacienta není další archivace nutná. Pro pojišťovny či FÚ je nutná archivace zdravotní dokumentace alespoň 5 let. MZd nevydalo dosud slibovanou vyhlášku o nakládání s dokumentací. Doporučuje se skartování, ale zamezit čitelnosti osobních údajů
  • Sdělování informací - jen se souhlasem pacienta, nahlížení do dokumentace - musí být dáno vyhláškou, zákonem (třeba je možné pro potřeby RK ČLK, soudní znalec - musí mít potvrzení, že byl ustanoven atp.) Pro potřebu komerčních pojišťoven - pouze se souhlasem pacienta - osobně nechat podepsat v kartě. Při přijetí do péče označit v dokumentaci komu možno sdělovat údaje o zdr. stavu
  • Předávání dokumentace - přechod k jinému PL - není povinnost předat dokumentaci, může být výpis, informace o zdravotním stavu. Nesmí chybět údaj o tom, komu byla dokumentace předána (zpětně 4 -5 let musí být ZZ schopno předložit ke kontrole). Nejlépe písemnou formou požádat o předání pacienta do péče s dokumentací - opatřit podpisem pacienta. Dokumentace je vlastnictvím ZZ.
  • PN - nevystavování ambulantními specialisty - pokud nechtějí tuto povinnost plnit, mělo by se to oznámit na OSSZ. Někteří PRL však preferují, když vystavují PN sami, mají lepší přehled. Vycházky při PN- nemohou být v rozporu se zdr. stavem, ale neexistuje obecná limitace počtu hodin.

Ad 6)

Nová koncepce LSPP

(MUDr. Pácaltová, MUDr. Plhoň, MUDr. Uhrová, Mgr. Uher)

MUDr. Plhoň krátce informoval o směrnici MZd o organizaci LSPP. LSPP není pro běžná vyšetření, z tohoto dokumentu se zdůrazňuje, že Ministerstvo deklaruje

  • povinnost zřizovatele informovat o změnách - musí být zveřejněny 30 dnů před zahájením
  • LSPP zajišťuje kraj
  • Zahájen útlumový program (1 LSPP na 100 000 obyvatel), celokrajsky je plánováno 11-12 stanovišť (je 15) - dojezdová vzdálenost LSPP do 60 minut.

MUDr. Uhrová a Mgr. Uher za SPL hodnotili vzorovou smlouvu na LSPP, kterou vypracoval Ústecký kraj, i přes určité výhrady k výši odměny za vyhovující a za Svaz praktiků v tomto znění ji doporučují uzavřít. Smlouva je na 1/2 roku, pak dojde k vyhodnocení. Kraj odpovídá za škody, které způsobí 3 osoba.

MUDr. Pácaltová informovala o způsobu jednání a dohodě s referátem zdravotnictví KÚ, kterou za praktické lékaře v kraji o znění smlouvy dohodla.

  • Nevýjezdová LSPP
  • Neexistuje 24 hodinová povinnost, PL dohodnut časový limit LSPP, který byl deklarován ve smlouvách, které podepsali praktičtí lékaři již se zřizovatelem
  • Pokud nebude smlouva uzavřena, nutno zdůvodnit. (počet služeb atd. )
  • Kraj nezabezpečil plnění smlouvy (LSPP od 16 do 22 hod), praxe je taková, že na pracoviště LSPP v Děčíně je sloužícímu lékaři umožněn vstup až v 18 hod, i když se zavázal ve smlouvě s KÚ sloužit již od 16 hodin.
  • Smlouvy ze ZZS Děčín - doporučujeme zatím neuzavírat, protože znění nebylo předem konsultováno a v některých bodech je v rozporu s dohodnutým. Nikomu však nelze bránit, pokud sežene provozovatel prostředky od obcí a s lékaři se dohodne, aby rozsah služeb byl rozšířen. Smlouvy se však vzájemně nemohou rušit. (Mgr. Uher)

Výstup:

Mgr. Uher, MUDr. Uhrová za SPL ČR - odešle dopis KÚ Ústeckého kraje o problémech s LSPP v okrese Děčín

Ad 7)

Diskuse k proběhlým tématům

Na slibovanou kazuistiku se již nedostalo, bude řešeno ve spolupráci s revizní komisí, čestnou radou a lékaři, jichž se to týká.

Ad 8)

Závěr

V závěru lékaři aklamací zvolili svého zástupce do Sdružení PL:

  • MUDr. Jiří Slavík zvolen mluvčím a zástupcem lékařů jižní části okresu pro Sdružení praktických lékařů a bude spolupracovat s
  • MUDr. Vodičkovou jako zástupkyní severní části a současně předsedkyní celého okresu a s 
  • vedením SPL v kraji a ČR.

Zapsala: Zuzana Hamerníková,
Za správnost: MUDr. František Plhoň
Pro Internet upravil MUDr. Ivan Sucharda 

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster