Zpět na hlavní stránku

Zpráva předsedy revizní komise OS ČLK Děčín
za rok 2006

(předkládá předseda RK OS ČLK v Děčíně -  MUDr. Ivan Sucharda)


Vážené kolegyně, vážení kolegové, hosté,

dovolte, abych vás seznámil s činností revizní komise okresního sdružení České lékařské komory v Děčíně v období od posledního okresního shromáždění, tedy od února 2006 do konce února 2007.

Složení revizní komise

Ve složení revizní komise okresního sdružení nedošlo k žádným změnám - v revizní komisi okresního sdružení pracuje dále

  • dr. Jaroslava Lešanovská,
  • dr. Martin Richter a
  • dr. Eva Faiferová z Děčína a
  • dr. Karel Strachoň z Rumburku.

Revizní komise okresního sdružení lékařů České lékařské komory stále pracuje - zjednodušeně řečeno - ve třech oblastech:

Disciplinární řízení

Tento rok nás mnohem více než v minulých letech zatěžovala činnost v rámci řešení stížností na lékaře, kde je revizní komise okresního sdružení zodpovědná za primární šetření každé přijaté stížnosti a rozhoduje o tom, zda bude se členem okresního sdružení lékařů zahájeno disciplinární řízení nebo ne.

V této oblasti jsme se v minulém období zabývali celkem 13 podáními. Z nich jsme ale v tentokrát dost problematické spolupráci s revizní komisí České lékařské komory 3 podání primárně zamítli - buď že nebyly v kompetenci České lékařské komory (2×, když v obou případech byla důvodem nespokojenosti činnost lékaře v posudkové komisi SZ), nebo nemohly být řešeny z procesního důvodu (1× promlčení skutku). Jedno z podání nebyla stížnost, spíše žádost o pomoc, kterou jsme řešili osobním dopisem.

Jednu stížnost jsme již jen sledovali, protože po dvojím jejím zamítnutí naší revizní komisi se její řešení přeneslo do OS Ústí nad Labem (kde byla také zamítnuta) a po čtvrté námitce stěžovatelky, která opět našla odezvu u pléna čestné rady, bylo řešení předáno do Olomouce.

Odborně se revizní komise okresního sdružení zabývala šetřením osmi stížnostmi (to je o 2 více než vloni), v nichž stěžovatelé vyjadřovali pochybnosti nebo nespokojenost s léčbou. Všechny směřovaly proti lékařům našeho okresního sdružení. Z těchto 8 stížností byly uzavřeny 4, a další 4 jsou v různé fázi šetření.

Revizní komise okresního sdružení lékařů může dospět k názoru, že obvinění lékaři pravděpodobně pochybili a navrhnout zahájení disciplinárního řízení před čestnou radou okresního sdružení lékařů. Tak tomu bylo v jednom z našich případů, a u dalšího je to dost pravděpodobné. Po pečlivém rozboru dokumentace a posouzení případu rozhodla revizní komise okresního sdružení v třech případech o nezahajování disciplinárního řízení, protože ani v jednom případě nedospěla k závěru, že by se lékař či lékařka dopustili disciplinárního provinění. V jednom případě jsme naopak vypracovali návrh na zahájení disciplinárního řízení a předali ho čestné radě OS.

Pro vaše poučení uvedu stručně jádra stížností:

  1. Syn zemřelé pacientky obvinil dvě praktické lékařky ze zanedbání při péči o jeho matku, u které byl objeven - do 14 dnů po prvních příznacích - pokročilý zhoubný nádor ledviny. Péče byla zhodnocena jako správná.
  2. Praktický lékař pro děti byl obviněn otcem dítěte z vystavení nepravdivého a nekompetentního posudku o stavu dítěte, o které se s manželkou soudili. Prokázali jsme, že posudek byl oprávněný, i když jeho formulace byla poněkud nepřesná (nebyla jasně odlišena objektivní skutečnost od anamnestických údajů z druhé ruky).
  3. Praktická lékařka pro děti byla obviněna z nedostatečné péče o kojence a z ohrožení jeho života. Přitom bylo dokázáno, že nekojené dítě nedobře spolupracující sociálně slabé matky bylo 3x řádně vyšetřeno, naposledy den před přijetím do MNUL, přičemž důvodem byla středně významná bronchopneumonie bez jakéhokoliv ohrožení života. Péče byla shledána naprosto v pořádku.
  4. Ambulantní specialista byl obviněn ze stanovení diagnózy, která nebyla při opakovaném vyšetření na jiném pracovišti potvrzena. Nasazená terapie tedy nebyla jednoznačně indikována, i když nedošlo k žádnému ohrožení zdraví pacientky. Revizní komise tuto stížnost posoudila jako důvodnou a navrhla disciplinární řízení, které proběhlo před senátem čestné rady OS.

Kontrola hospodaření okresního sdružení lékařů

Druhým důležitým úkolem revizní komise okresního sdružení je kontrola činnosti okresního sdružení lékařů České lékařské komory, a to jak rozhodování představenstva, tak i hospodaření s majetkem okresního sdružení lékařů. Kontrola hospodaření probíhá celoročně, v první části roku zejména kontrolou placení a výše členských příspěvků, koncem roku pak kontrolou plnění rozpočtu a kontrolou majetku, čili inventarizací.

S velkým potěšením mohu konstatovat, že za posledních minimálně 7 či 8 let jsme v našem okresním sdružení neměli jediného neplatiče členských příspěvků. Nevím, zda existuje podobné okresní sdružení v republice, a chtěl bych vám za to poděkovat - a to i přesto, že o využití přinejmenším části našich příspěvků lze mít pochybnosti.

O hospodaření vás bude podrobně informovat pan místopředseda. Revizní komise okresního sdružení lékařů kontrolovala průběžně plnění rozpočtu a v průběhu roku jsme navrhli rozpočtové opatření, které umožnilo převést peníze z těch kapitol rozpočtu, kde bylo zřejmé, že se nevyčerpají, do jiných potřebnějších oblastí. Zaznamenali jsme proti rozpočtu vyšší příjmy, celkem asi 10 000 Kč - to nám nakonec umožnilo v průběhu roku uskutečnit ještě další potřebné investice na obnovu přístrojového vybavení naší kanceláře (např. nový monitor).

V samém závěru prosince jsem provedl kontrolu hotovosti, vedení peněžního deníku i účetních dokladů. Jak se dalo očekávat, nebyla zjištěna žádná závada.

V lednu jsem také z pověření představenstva OS provedl fyzickou inventuru majetku OS ČLK v kanceláři v Děčíně. Stav na místě souhlasil bez závad s inventárním seznamem.

Kontrola rozhodování představenstva a předsedkyně OS

Revizní komise okresního sdružení lékařů je povinna kontrolovat, zda všechna rozhodnutí vrcholných orgánů okresního sdružení lékařů jsou v souladu se zákony a stavovskými předpisy - pokud by tomu tak nebylo, je naší povinností pozastavit výkon takového rozhodnutí a předložit ho okresnímu shromáždění.

Já jako předseda revizní komise okresního sdružení a podle možností i další členové revizní komise okresního sdružení jsme se účastnili všech zasedání představenstva okresního sdružení. Nikdy jsme nebyli nuceni žádné rozhodnutí pozastavit. Konstatuji, že revizní komise okresního sdružení nezjistila žádná pochybení v činnosti okresního sdružení lékařů České lékařské komory v Děčíně.

Poděkování

Na závěr své zprávy bych rád poděkoval všem členům revizní komise okresního sdružení za jejich práci, která není nikterak příjemná. Musím se znovu zmínit o tom, že spolupráce s centrální revizní komisí i čestnou radou ČLK není bezproblémová, lhůty doručení jejich rozhodnutí se prodlužují, a na některá čekáme neúnosně dlouho - i několik měsíců jsme čekali na pouhé rozhodnutí o tom, že máme stížnost řešit. Před zraky stěžujících jsme to ale my, kteří odpovídají za dlouhé lhůty rozhodnutí.

Velmi nám pomáhá precizní práce naší sekretářky paní Zuzany Hamerníkové, která je schopná velkou část administrativní agendy zvládnout sama a zcela bezvadně.

Na závěr bych vás - jako obvykle - upozornil na to, že všechna podstatná rozhodnutí představenstva a také všechny zprávy, které dnes zazněly a zaznějí tady, můžete sledovat na našich internetových zprávách na www.clk.cz.

Děkuji za pozornost.

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster