Zpět na hlavní stránku

Prohlášení představenstva OS ČLK v Děčíně k současné situaci v ČLK

Představenstvo OS ČLK v Děčíně se na svém jednání dne 4. října 2006 věnovalo aktuálnímu dění v České lékařské komoře a projednalo zápisy a korespondenci, došlé v posledních týdnech.

Představenstvo okresního sdružení lékařů České lékařské komory v Děčíně vyslovuje podiv

1. nad postupem prezidenta České lékařské komory dr. Kubka, který bezprostředně po posledním zasedání představenstva České lékařské komory zveřejnil jako tiskovou zprávu pouze jedno ze dvou usnesení představenstva České lékařské komory směřující k Ministerstvu zdravotnictví - a to bohužel usnesení političtější a emotivnější, zatímco to věcné a konstruktivní nezveřejnil,
  2. nad postupem prezidenta České lékařské komory dr. Kubka, který se 21. září 2006 obrátil na předsedy OS ČLK dopisem, v němž kritizuje postoje části řádně zvolených členů nejvyššího orgánu České lékařské komory, zveřejňuje nepřijatá usnesení představenstva České lékařské komory a, odvolávaje se na usnesení XIX. sjezdu delegátů, označuje situaci za alarmující.

Představenstvo okresního sdružení lékařů České lékařské komory v Děčíně je přesvědčeno,

1. že alarmující je spíše chování prezidenta České lékařské komory, který jasně překračuje pravomoci, vyplývající z funkce prezidenta České lékařské komory, který není vedoucím orgánem komory, ale pouze statutárním, vnějším představitelem České lékařské komory, zatímco nejvyšším orgánem komory je představenstvo.

Protože zvolení a složení současného představenstva České lékařské komory nebylo nikým zpochybněno, jsou jeho názory vyjádřené hlasováním nezpochybnitelné - a snaha prezidenta České lékařské komory manipulovat veřejným mínění i členskou základnou je nepřijatelná;

2. že sjezd se může sice právoplatně usnášet o čemkoliv, ale závazný charakter může mít jen to usnesení sjezdu, které se týká zákonem vymezených oblastí činnosti komory. Právě politicky směrovaná usnesení vytvářejí tu negativní atmosféru, kdy vyjádření orgánů i jednotlivců jsou poměřována souladem s usnesením, které sjezd nikdy neměl přijímat!

Sjezd jistě může hlasovat o tom, zda bude působit směrem k povinnému členství nebo proti němu - protože se to týká stavovské samosprávy, tedy oblasti, v níž právě se komora má uplatňovat, sjezd by ale neměl hlasovat o tom, kterým POLITICKÝM SMĚREM se bude komora uchylovat - a podpora nebo odpor proti neziskovým nemocnicím je právě politické téma, zpracované politickou stranou v politickém zákoně. Pokud by komora, resp. sjezd vyjádřil podporu VZNIKU neziskových nemocnic (a řekl, za jakých podmínek by měly fungovat), bylo by to v pořádku; pokud ale vyjádří podporu jednomu konkrétnímu zákonu z jedné politické dílny, a jde mu více o toto znění než o princip, správné to není;

3. že porada předsedů je regulérním poradním orgánem prezidenta a představenstva komory, prezident se samozřejmě může a má s předsedy OS radit - mělo by se tak ale dít PŘEDEM, než se o něčem rozhoduje, a ne dodatečně, když rozhodnutí představenstva České lékařské komory neodpovídá zcela jeho představám. To už je manipulace, jejímž výstupem může být, že představenstvo špatně reprezentuje členstvo a jeho názory (přitom není záruka, že předsedové, i kdyby byli všichni a regulérně hlasovali - reprezentují lépe).

A navíc - porada předsedů má z Organizačního řádu oprávnění hlasovat pouze o jediné věci:

"Tento poradní orgán je oprávněn, hlasováním nadpoloviční většiny všech předsedů okresních sdružení, požádat o svolání mimořádného sjezdu delegátů.".

Jakákoliv jiná hlasování předsedů OS jsou zcela zavádějící

Představenstvo okresního sdružení lékařů České lékařské komory v Děčíně věří,

• že i když názorová situace v představenstvu České lékařské komory je poněkud konfrontační, odráží dosti věrně názorovou situaci mezi členy České lékařské komory.

Pokud pan prezident České lékařské komory Dr. Kubek proklamoval, že "má ambice sjednotit lékařský stav", měl by hledat jednotu v tom, na čem se jsou členové i jejich reprezentanti schopni dohodnout, a ne v tom, že všechny názory, s kterými nesouhlasí, všemi prostředky umlčí a jejich nositele dehonestuje. Tento postup příliš připomíná jeho předchůdce, od něhož se snad chtěl alespoň v něčem odlišit.

[Prohlášení schváleno nadpoloviční většinou přítomných členů představenstva OS ČLK v Děčíně]

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )