Zpět na hlavní stránku

 VÝROČNÍ ZPRÁVA PŘEDSTAVENSTVA OS ČLK v Děčíně
Za rok 2005

Předkládá: MUDr. Alena Sellnerová, předsedkyně okresního sdružení ČLK v Děčíně


Personální situace

Představenstvo pracovalo od minulého okresního shromáždění ve složení:

  • Předsedkyně: MUDr. Alena Sellnerová
  • Místopředseda: MUDr. Jiří Slavík
  • Členové za JIH: MUDr. Vlasta Čapková, MUDr. Jiřina Johanidesová, MUDr. František Plhoň, MUDr. Jana Ullrychová.
  • Členové za SEVER: MUDr. Zdeněk Corn, MUDr. Markéta Englerová, MUDr. Martina Kučerová, MUDr. Liana Louková, MUDr. Zdeněk Popelka
  • Delegáti na sjezd ČLK: MUDr. Alena Sellnerová, MUDr. František Plhoň, MUDr. Zdeněk Corn

Představenstvo zasedalo od posledního okresního shromáždění celkem 12x, střídavě v Děčíně a v Rumburku. Zprávy o jednání jsou vždy prezentovány na webových stránkách našeho okresního sdružení a každý člen OS ČLK si je může společně s dalšími aktuálními informacemi přečíst.

Statistika členské základny

OS ČLK v Děčíně má 338 členů. V proběhu r. 2005 a 2006 bylo nově přijato 23 členů, 9 přeregistrovaných z jiných sdružení, do jiných okresů odešlo 6 členů a 5 členů zemřelo.

1 členka je dlouhodobě nedohledatelná (žije v Alžírsku).

V roce 2005 zemřeli 3 členové:

  • MUDr. Svatopluk Drnec, dlouholetý PL z Děčína, v 7/2005

  • MUDr. Martin Novotný, dětský lékař z Varnsdorfu a bývalý předseda OS ČLK Děčín, v 10/2005

  • MUDr. Jiří Dostál, PL z Děčína, v 12/2005.

V roce 2006 zemřeli 2 členové:

  • MUDr. Miloš Sauer, PL a posudkový lékař z Děčína, v 1/2006

  • MUDr. Pavel Rükl, internista a PL z České Kamenice, v 3/2006

Práce představenstva

Od posledního okresního shromáždění se představenstvo sešlo celkem 12x.

Bylo projednáno 26 žádostí a o licence, z toho 5 výjimek, a všechny byly představenstvem doporučené a odeslané do Olomouce. Z nich 1 výjimka nebyla schválena a 1 žádost je v řešení Vědecké rady.

Dále bylo vydáno 13 diplomů celoživotního vzdělávání.

Evidováno a schváleno 12 školicích a vzdělávacích akcí, konajících se v okr. Děčín, garantovaných OS ČLK v Děčíně s přidělením kreditů a certifikátů.

Představenstvo OS ČLK posoudilo v uplynulém období řadu žádostí o úlevu na výši členských příspěvků, vloni vyhovělo 14 a letos 10 žádostem (kromě žen na mateřské dovolené).

V únoru 2006 OS ČLK pořádalo ve spolupráci s firmou MSD v divadle v Děčíně seminář "Osteoporosa z různých pohledů" pro praktické lékaře, ambulantní specialisty i nemocniční lékaře.

V červnu 2005 představenstvo jednalo s vedením Lužické nemocnice v Rumburku o personální situaci. Jak víte, v této nemocnici došlo ke změně vedení a po nepopulárních finančních úpravách k odchodu několika erudovaných lékařů. Nyní se situace na interním a chirurgickém oddělení stabilizovala. Nedostatek kvalifikovaných lékařů přetrvává na gynekologii.

Dále jsme požádali o návštěvu ředitelku OS VZP MUDr. Janu Šterbovou. Zajímal nás její názor na síť nemocnic, ambulancí a praktických lékařů. Dle jejich slov s největší pravděpodobností nehrozí redukce sítě ve všech segmentech.

V říjnu 2005 byl naším hostem ředitel nemocnice v Děčíně ing. Miroslav Řehák. Byli jsme informováni o stavu převodu příspěvkových organizací na akciové společnosti v Ústeckém kraji. Jak víte k tomuto převodu zatím nedošlo.

Dále se členové představenstva i revizní komise účastnili výběrových řízení a jednání na odboru zdravotnictví Ústeckého kraje.

Práce předsedkyně

Kromě již uvedených akcí jsem spolu s Dr. Lešanovskou a Dr. M. Richtrem jednala se zástupci KÚ o pohotovostních službách. Šlo o délku služeb ve všední dny a o víkendu a svátcích a ceně práce. Došlo k dohodě a spokojenosti na obou stranách.

V dubnu 2005 jsem byla na schůzce předsedů OS ČLK a spolu s Dr. Černou jsme se zúčastnily pasování Rytíře lékařského stavu, jímž byl prof. Ota Gregor.

V témže měsíci jsem byla na konferenci ČLK v Českém Krumlově. V četných přednáškách jsme si vyslechli o zdravotnických systémech ve světě a návrhy pro ČR.

Byla jsem 2x na Krajské radě, v letošním roce je krajským předsedou MUDr. Vladislav Procházka, přednosta chirurgie z Litoměřic.

Projekt pro PL a PLDD

Jak jsem již sdělila na minulém okresním shromáždění, máme v Ústeckém kraji velké komplikace s vyškolením praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost.

Ve spolupráci se SPL, Krajskou pobočkou VZP a Asistenčním centrem v Mostě bude vypracován projekt EU, financující školení těch kolegů a kolegyň, kteří již mají praxi na interním, chirurgickém dětském event. jiném oddělení a chtějí se doškolit na praktického lékaře. PL a PLDD dostali z kanceláře dopis se základními informacemi o tomto projektu. Nyní zjišťujeme počet zájemců o místa školitelů. Až bude projekt schválen, musíme získat školence inzeráty v celostátním a odborném tisku i osobními kontakty.

Problematika úhrady za poskytnutou zdravotní péči - Úhradová vyhláška č. 550/2005 Sb.

Vždy jsme byly zvyklí na regulace ve výkonech, lécích a indukované péči, ale nikdy ne tak tvrdě jako v této vyhlášce na 1. pololetí roku 2006.

Limity na výkony se snad dají splnit, pokud nebudeme přijímat těžce nemocné pacienty. Do limitů na léky nám letos nově započítávají i léky a zdravotnické prostředky schválené revizními lékaři ZP. Indukovanou péči nemůžeme kontrolovat a omezovat. Zde hrozí zanedbání povinné péče. Je to pro nás nemocniční lékaře, PL, ambulantní specialisty i naše pacienty nepřijatelné.

To je hlavní důvod naší nespokojenosti a proto se 24. 2. 06 konala demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze. S žádnou politickou stranou to nemá nic společného.

Prezident ČLK Dr. Milan Kubek demonstraci nepodpořil a snaží se o vyhlášce jednat s ministrem zdravotnictví. Snad má dojít ke zmírnění vyhlášky od dubna 2006.

17. sjezd ČLK v Praze a mimořádný volební sjezd v lednu 2006

Delegáti sjezdu Dr. Corn, Plhoň a já jsme se v říjnu zúčastnili 17. sjezdu ČLK v Praze. O sjezdu jste byli podrobně informováni v časopise Tempus medicorum.

V listopadu abdikoval na funkci prezidenta ČLK Dr. Rath a v lednu se konal mimořádný volební sjezd. Kandidovalo 6 lékařů, 4 z nich odstoupili a nakonec jsme volili mezi Dr. Janem Stránským a Dr. Milanem Kubkem.

Novým prezidentem se stal Dr. Milan Kubek. Během tohoto sjezdu bylo odvolané představenstvo a viceprezidentka abdikovala. Další volební sjezd se bude konat 1. 4. 2006.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, to byl stručný přehled naší práce.

Pověřili jste nás vedením OS ČLK a snažíme se pracovat svědomitě a zodpovědně. Vy sami můžete hodnotit, nakolik se nám to daří..

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster