Zpět na hlavní stránku

 VÝROČNÍ ZPRÁVA PŘEDSTAVENSTVA OS ČLK v Děčíně

Předkládá: MUDr. Alena Sellnerová, předsedkyně okresního sdružení ČLK v Děčíně


Personální situace

Představenstvo pracovalo od minulého okresního shromáždění ve složení:

§ Předsedkyně: MUDr. Alena Sellnerová

§ Členové za JIH: MUDr. Vlasta Čapková, MUDr. Jiřina Johanidesová, MUDr. Božena Koudelová, MUDr. Jiří Slavík, MUDr. Jana Ullrychová.

§ Místopředseda: MUDr. František Plhoň

§ MUDr. Zdeněk Popelka abdikoval na funkci člena představenstva ke dni 3. 3. 2004 - náhradník MUDr. František Plhoň přijal funkci a byl zvolen místopředsedou.

§ Členové za SEVER: MUDr. Zdeněk Corn, MUDr. Markéta Englerová, MUDr. Martina Kučerová, MUDr. Liana Louková,

§ Delegáti na sjezd ČLK: MUDr. Alena Sellnerová, MUDr. Ivan Sucharda, MUDr. Jiří Slavík

Představenstvo zasedalo od posledního shromáždění (v období od 3. 3. 2004 do 16. 2. 2005) celkem 10x, střídavě v Děčíně a v Rumburku. Zprávy o jednání jsou vždy prezentovány na webových stránkách našeho okresního sdružení a každý člen OS ČLK si je může společně s dalšími aktuálními informacemi přečíst.

Chtěla bych se teď věnovat nejvýznamnějším stránkám naší činnosti.

Závažná situace v oblasti doplňování a obnovy lidských zdrojů - lékařů

V dubnu 2004 vyhlásila ČLK stávku pro kritickou situaci ve zdravotnictví, ale představenstvo OS ČLK nechtělo, aby se stávka přímo dotkla pacientů a proto navrhlo setkání s politiky, úředníky a představiteli státní správy, kteří jsou za zdravotnictví zodpovědní.

Naše pozvání přijala senátorka MUDr. Zuzana Roithová, tehdy místopředsedkyně senátního sociálně zdravotního výboru, ing. Vladislav Raška, starosta Děčína, zástupce Rumburku Radek Engel, zástupce starosty Varnsdorfu Mgr. Zdeňka Vaisová, ředitel nemocnice v Děčíně ing. Miloslav Řehák a za nemocnici ve Varnsdorfu vedoucí odboru zdravotnictví a sociálních věcí MěÚ ve Varnsdorfu ing. Antonín Krejčí, vedoucí zdrav. odboru ÚK v Ústí nad Labem Bc. Petr Severa.

Snažili jsme se nastínit, že finanční situace ve zdravotnictví je problematická a potřebujeme od státní správy peníze na stavební úpravy v nemocnicích a přístroje, poněvadž platby od pojišťoven nestačí. To města většinou dělají. Daleko problematičtější je ale investice do lidských zdrojů, zejména na vyškolení praktických lékařů pro dospělé a pro děti a dorost. Jejich potřeba jasně vyplynula z našeho průzkumu mezi praktickými lékaři (návratnost 47/80, tj. cca 60%).

V okrese Děčín se za 10 let vyškolil 1 praktický lékař, přitom polovina ze stávajících PL chce odejít do důchodu do 10 let! V případě, že se obvod uvolnil, lékař onemocněl nebo zemřel, nastoupil na jeho místo internista s tím, že si vzdělání dokončí, ale většinou za velmi obtížných podmínek a za plného provozu ordinace. Dostane od Licenční komise ČLK licenci na dobu určitou a pracuje pod dohledem odborného garanta. Často nestačí předepsané školení absolvovat a stalo se, že IPVZ proto 1 lékařku k atestaci nepřipustil.

V naší oblasti věková struktura praktických lékařů pro dospělé, ale i pro děti a dorost nepříznivá. Většina lékařů je mezi 45 - 60 lety. Výuka absolventa LF trvá 5 let.

Nemocnice jsou ochotné zájemce o obor PL vyškolit v základních oborech, ale nemohou je platit. Absolvent lékařské fakulty je chudý jako kostelní myš a těžko si může své školení ještě 5 let financovat sám.

Je pozoruhodné, že většina PL je ochotna přijmout asistenta a pak mu svou praxi prodat, ev. předat. Politici nám s tímto problémem neporadili a nemohou nám finančně pomoci.

Problematika úhrady za poskytnutou zdravotní péči

Dalším velkým problémem, zejména pro nemocnice a ambulantní specialisty, byly dodatky ZP ke smlouvám a nešťastný paragraf 17 zákona č. 48/1997 Sb. Hrozilo, že ZZ budou vracet obrovské finanční částky za provedenou péči na základě tohoto paragrafu. Pro ZZ by to byla likvidační záležitost.

Díky medializaci VZP od zpětné regulace upustila. Snažili jsme se naše členy o této situaci informovat na našich webových stránkách, zvýšit právní vědomí a zdůraznit, že každý z nás si musí smlouvy a jejich dodatky pečlivě prostudovat, než je podepíše a odešle. Nejvíce informací podal Dr. Plhoň, který se touto problematikou podrobně zajímá a Dr. Sucharda, který operativně všechny informace zveřejnil na webových stránkách.

Velké problémy byly i s ZPMV. Několikrát jsme jednali s ředitelem ZPVM ing. Milanem Moučkou a JUDr. Hradeckým, nakonec jsme se dohodli na tom, že kdo požádá o smlouvu bez paragrafu 17, bude mu vyhověno.

16. sjezd ČLK v Brně

V říjnu 2004 jsme se Dr. Sucharda, Dr. Slavík a já zúčastnili 16. sjezdu ČLK v Brně. Odjížděli jsme na sjezd s mandátem představenstva, že máme hlasovat proti zvýšení členských příspěvků a proti prodloužení volebního období, resp. volitelnosti prezidenta, představenstva, RK a ČR. Výsledek byl 50 na 50. Členské příspěvky byly zvýšeny, ale omezení volitenosti na 2 období nebylo zrušeno. V posledním časopise „Tempus medicorum“ prezident ČLK Dr. David Rath opět sděluje, že bude o změnu Stavovských předpisů nadále usilovat.

Akce a události v okrese a kraji

Dne 14. 10. 2004 se uskutečnila schůzka ambulantních specialistů v Děčíně. Zde jsme Dr. Plhoň, Sucharda a já informovali o proběhlém sjezdu ČLK v Brně a politice ZP.

Ambulantní pohotovostní péče

Dále se 20. 10. 2004 uskutečnila na Městském úřadě v Děčíně schůzka o APP (Dr. Kučera, Richter, Lešanovská a Sellnerová). Na návrh Zdrav. odboru ÚK přistoupili PL na pohotovostní služby - ve všední dny 3 hod., a soboty, neděle a svátky 9 hod. Dále jsme se domluvili, že bude pohotovost výhledově provozována v lepších prostorách a vybavena PC, aby měla standart dobře vedené ordinace. Problém nastal s dodáním pracovní smlouvy od Záchranné služby Ústeckého kraje. Do konce roku 2004 neměli praktičtí lékaři smlouvu a vystavovali se velkému právnímu riziku. V příštích dnech bude schůzka PL a Dr. Kučery k dořešení tohoto problému.

Školící akce spolupořádané OS ČLK

Dále se ČLK zabývala školícími akcemi a pod její záštitou proběhlo celostátní školení gynekologů zabývajících se ultrazvukovým vyšetřením, která organizovala Dr. Marie Šťastná.

Dále se mimo jiné uskutečnila 2 školení v nemocnici:

§ v červnu 2004 přednášel Doc. Dr. Roček o angiografii a invazivních metodách v radiologii a

§ v únoru 2005 prim. Dr. Derner o nových trendech v MR diagnostice.

Bylo evidováno 9 školících a vzdělávacích akcí konaných v okrese Děčín - z toho 8 garantovaných OS ČLK Děčín s přidělením kreditů.

Školení byla velmi zajímavá a přínosná. ČLK chce v tomto roce pořádat další vzdělávací akce. Přivítáme vaše návrhy na další akce. Organizací se zabývá prim. Dr. Ullrychová.

Činnost představenstva v oblasti profesní samosprávy

Představenstvem bylo schváleno a vydáno v roce 2004:

§ 12 x „Oprávnění k předpisu léčiv a zdr. pomůcek“ + 4 další v roce 2005 - leden, únor)

§ „Vyjádření k personálnímu a věcnému vybavení NZZ“ - vydáno 9 souhlasů - nyní již ČLK nevydává - v pravomoci KrÚ

§ Projednáno 23 žádostí o vydání licence - všechny doporučeny k udělení - z toho 2 výjimky, které nebyly představenstvem ČLK Olomouc schváleny + 2 žádosti v roce 2005 (ještě není znám výsledek - Dr. D. Kučerová a Dr. Tylová)

§ V roce 2004 vydáno 1 rozhodnutí o schválení lektorské smlouvy

§ Vydáno 16 „DIPLOMŮ celoživotního vzdělávání“

§ Členové představenstva se účastnili v roce 2004 pěti výběrových řízení jako členové představenstva ve výběrové komisi:

1) Dětský respirační stacionář (Bynov, MUDr. Marek ml.) - 26. 5. 2004 - MUDr. Slavík

2) Interní lékařství a diabetologie (Boletice, MUDr. Ácsová) - 30. 6. 2004 - MUDr. Johanidesová

3) PL pro děti a dorost (Benešov nad Ploučnicí, MUDr. Zamykal ml.) - 1. 9. 2004 - MUDr. Čapková

4) PL pro dospělé (Chřibská, MUDr. Mašková) - 1. 9. 2004 - MUDr. Čapková

5) Rehabilitační a fyzikální medicína - 1. 9. 2004 - MUDr. Čapková

Členové OS ČLK Děčín

Celkem je v OS ČLK Děčín zaregistrováno 326 členů (+ 1 nedohledatelná: Dr. Julia El-Hajjar)

V průběhu roku 2004 přijato 18 členů a v roce 2005 1 člen = 19 členů celkem. Z toho:

§ 10 členů žádalo o přijetí do ČLK (9 absolventů + 1 lékař s atestací z Ukrajiny - přijati)

§ 9 členů bylo převedeno z jiných okresů

V roce 2004 bylo 8 členů převedeno z OS Děčín na jiná OS ČLK + 1 člen v roce 2005 celkem 9 přeregistrovaných.

V roce 2004 ukončili členství 4 členové - na vlastní žádost:

§ MUDr. Alena Zdeňková - ukončení lékařské praxe

§ MUDr. Anna Dudová - návrat na Slovensko

§ MUDr. MUDr. Barbora Ludvová - návrat na Slovensko

§ MUDr. Ismat Al Masri - návrat na Slovensko

PŘEDSEDKYNĚ SE ZÚČASTNILA:

Schůzka předsedů OS se konala v roce 2004 dvakrát:

§ V Praze 6. 3. 2004, s pasováním Rytířky lékařské stavu - prof. MUDr. R. Königové, Ph.D.

§ Na schůzku 17. 12. 2004 byla delegována Dr. Marcela Černá

Schůzka Krajské rady ČLK, které jsem v roce 2004 předsedala, proběhla v Teplicích 18. 3. 2004 a 23. 9. 2004 v Děčíně (schůzka předsedů OS ČLK ÚKr).

Anonymní průzkum u PL a PLDD - anketa plánovaný odchod do důchodu - 10. 5. 2004

Jednání na Krajském úřadu v Ústí n. L. 18. 5. 2004 (personální a věcné vybavení vydává KrÚ) ČLK již nevydává potvrzení o personálním a věcném vybavení po ZZ, to je nyní v kompetenci KrÚ, ale KrÚ požádal o spolupráci v personálním vybavení nemocnic.

Setkání s ministryní zdravotnictví MUDr. Miladou Emmerovou v Děčíně - 1. 11. 2004, na které byla pozvána odborná veřejnost. Paní ministryně nastínila v několika bodech koncepci zdravotnictví, ale do dnešního dne nebyla ve vládě předložena. Opakovaně dementovala znárodnění soukromých praxí.

Jednání na Krajském úřadu v Ústí nad Labem 21. 1. 2005 jsme se Dr. Sucharda a já účastnili na Krajském úřadě v U/L projektu EU-MED-EAST - regionální přeshraniční spolupráce v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí pro oblast Sasko, západní Slezsko a ÚKr. Navrhli jsme odborné stáže lékařů a zdravotnických pracovníků v nemocnicích i privátních praxích a jazykové kurzy. Cílem je standardizace zdravotní péče ve jmenovaných oblastech. Projekt je v počátku a realizace bude trvat několik let.

 Vážené kolegyně, kolegové, vážení hosté!

Na tomto přehledu práce představenstva jsem chtěla ukázat, že se jedná o činnost velmi zajímavou a pestrou a máme chuť a vůli problémy ve zdravotnictví s vaší pomocí pragmaticky a otevřeně řešit. Snažíme se nedělat jen „kancelářskou“ práci, ale být pro vás zprostředkovateli zajímavých a někdy i velmi důležitých informací. Tento informační servis považujeme za velmi důležitý úkol ČLK. Naše webové stránky jsou dobře známy i daleko za hranicemi okresu a věřím, že je sledujete i vy. Pro další rozvoj informační činnosti ovšem mnohdy potřebujeme mít na vás přímé spojení, a proto opětovně apeluji na to, abyste oznamovali naší sekretářce paní Hamerníkové své e-mailové adresy, čísla mobilních telefonů i změny poštovních adres. Jen tak vás budeme moci včas upozorňovat na novinky a aktuality.

Děkuji Vám za pozornost. Zároveň bych chtěla za vás i za sebe všem členům představenstva, RK a ČR za jejich práci poděkovat a popřát jim hodně zdraví a pracovního elánu.

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster