Zpět na hlavní stránku

Zpráva předseda OS ČLK o činnosti v roce 2003


Výroční zpráva předsedy
pro okresní shromáždění 18. 2. 2004 Děčín

Vážené kolegyně, vážení kolegové, naši milí hosté,

Dovolte mi, abych přednesl zprávu o činnosti Okresního sdružení ČLK v Děčíně za rok 2003. v tomto roce došlo k mnoha významným událostem v českém zdravotnictví, na což reagovala i ČLK.

Přeměna sítě zdravotnických zařízení

Značně komplikovanou a odpovědnou činností bylo provedení prověření těch zdravotnických zařízení, tj. zejména nemocnic, které přešly ze zřizovatelství státu v podobě zaniklých okresních úřadů, do zřizovatelství Krajů a tudíž pod jurisdikci jiného zákona, tj. zákona o nestátním zdravotním zařízení. Tuto akci jsme ve spolupráci s nemocnicemi provedli v dubnu 2003. v našem okrese byly jen zanedbatelné nedostatky personálního vybavení děčínské nemocnice, a nutno dodat, že byly brzy vyřešeny, když rumburská v tomto režimu byla již dávno.

Podle posledních nálezů soudu se ukazuje, že výklad Zákona č. 160/92 Sb. je možný i jiný a že podle rozsudku soudu v Praze je ČLK oprávněna kontrolovat lůžková zdravotnická zařízení jen tehdy, pokud zřizovatel před žádostí o registraci o to ČLK požádá. Nicméně ČLK udělala spoustu užitečné práce v dobré víře a mnohde přispěla ke zkvalitnění personálního obsazení českých nemocnic, protože vyžadovala tvrdší normy než dříve státní nemocnice byly nuceny dodržovat. Snad právě tato okolnost vyprovokovala Asociaci českých a moravských nemocnic k tomu, aby původně uvedený výklad zákona č. 160/92 Sb. úspěšně soudně napadla. Navíc bude pravděpodobně schválena další novela zákona a ani ambulantní ZZ nebudou nucena žádat ČLK o souhlas s MaPV. Poslanec MUDr. Cabrnoch totiž navrhl a prosadil v Poslanecké sněmovně novelu, která zbavuje komoru povinnosti kontrolovat a ověřovat PVT a to všech zdravotnických zařízení. Pokud návrh schválí Senát (což lze předpokládat), pak ode dne platnosti by komora již nevydávala souhlasy a nesouhlasy s PVT zdravotnických zařízení a to jak ústavních tak ambulantních. Tato kompetence přejde na kraje.

I v těchto krocích lze spatřovat změnu pohledu veřejnosti na důvěryhodnost ČLK, právě díky okolnostem kolem sjezdu a licence MUDr. Ratha. Ne tedy tažení proti Komorám, ale deklarace nedůvěry k vedení Komory, kde se zdůvodňuje často i nezdůvodnitelné.

Nová zdravotnická legislativa

Podstatné zákony zakotvující významné změny v resortu zdravotnictví jsou již v Parlamentu připraveny k projednávání. Zákon o lékařských povoláních byl dokonce již schválen a podepsán prezidentem, před schválením je zákon o nelékařských povoláních ve zdravotnictví, který vrátil Senát do poslanecké sněmovny z důvodu neshody s většinovým názorem poslanců o tom, zda mohou či nemohou porodní asistentky vést samostatně porody mimo nemocnice.

Další dva zákony, tj. zákon o zdravotnickém zařízení a zákon o zdravotní péči budou ještě zřejmě předmětem bouřlivých diskusí. Představenstvo ČLK původně s určitými výhradami přijetí těchto zákonů doporučilo, ale - snad vzhledem k vzájemné animozitě našeho pana prezidenta s paní ministryní - svůj názor zase změnilo. v každém případě však tyto zákony obsahují ustanovení, na která již dávno čekáme, zejména paragrafy o dědění a prodeji našich praxí a o vlivu ČLK na tvorbu sítě zdravotnických zařízení tím způsobem, že výsledek výběrového řízení má být na rozdíl od dosavadní praxe závazný pro všechny účastníky, tzn. i pro ZP, pro kterou až dosud platilo při výběrovém řízení na smlouvu se ZP vždy právo rozhodujícího slova. Znamená to, že proces tvorby sítě zdravotnických zařízení by se měl přenést z kanceláří pojišťoven na jednotlivé kraje, které si samy budou určovat, jak rozsáhlou a kvalitní síť zdravotnických zařízení budou potřebovat.

Mezi zákony, jejichž změna je nastartována, patří i zákon o VZP, zákon o zdravotním pojištění a novela zákona o ČLK. Novela tohoto zákona se v poslanecké sněmovně při prosincovém projednávání dostala do konfliktu s pozměňovacím návrhem poslance Říhy a poslance MUDr. Maštálka, kteří navrhovali jednak změny ve volebním řádu ČLK, které by byly vynuceny právě změnou zákona a dále deklarovaly členství v ČLK jako nepovinné. Tyto návrhy zjevně spatřily světlo světa pod vlivem událostí kolem listopadového sjezdu ČLK, kde delegáti sami sobě prodloužili již podruhé volební mandát a padl zde i návrh na prakticky doživotní možnost býti opakovaně volen do všech, i nejvyšších funkcí v komoře. Tyto okolnosti byly zmedializovány, etickou komisí nebyly označeny za nežádoucí jevy zjevné nesrovnalosti v licencích pana prezidenta a další podivnosti, ale naopak to, že tyto záležitosti někdo řekl nahlas a do medií. K této diskutabilní okolností však kritici MUDr. Ratha byli donuceni skutečností, že v rámci ČLK to řešit dosti dobře nelze, neb každá kritika je umlčována a kritik dehonestován a na objednávku provedeným právním výkladem čehokoliv mu nakonec jsou nakladeny takové překážky, že se k řešení problému často ani nedostane. (Viz i podávání návrhů na změny SP) z našich členů se o tom mohl nejlépe přesvědčit MUDr. Sucharda.

Při petrifikaci sboru delegátů neustalým prodlužováním svých mandátů a tím oddalováním svobodné volby nových delegátů je zaručeno, že výsledek jakékoliv kritiky vedení ČLK nemůže být jiný, dokud nebudou změněni delegáti, tj. vlastně naši poslanci, z nichž někteří mají ze svých postojů značné výhody. Faktem je, že poslanecká sněmovna PČR s velkou chutí odhlasovala všechny výše uvedené pozměňovací návrhy a vznikl tak na malou chvíli do jisté míry neprávní vztah, protože nebyly připraveny k vyřešení vztahy k ostatním zákonům, které z nově vzniklou situací nepočítaly. Vláda tudíž musela projednávání zákona o ČLK stáhnout s tím, že brzy připraví novelu, která by dané nedostatky řešila a přitom vzala v potaz i většinový názor poslanecké sněmovny. Ve hře je totiž varianta s povinným členstvím jen pro samostatně pracující lékaře, ředitele, odborné zástupce a primáře, kdežto zaměstnanci či důchodci by mohli být členy dobrovolnými.

Není tudíž pravda to, co se snažil MUDr. Rath a časopis Tempus namluvit, že jde o diskriminaci lékařů. Nikdo by nikomu členství v ČLK nezakazoval, ale jen pro někoho by bylo povinné. Přitom věřím, že brzy se ČLK dočká renesance své vážnosti a autority. Tyto nelehké úkoly stojí před novými lidmi, kteří budou naši ČLK znovu budovat.

Reforma zdravotnictví

Ve druhé polovině roku a začátkem roku nynějšího se velmi živě diskutovalo o návrzích na reformu zdravotnictví a zejména na reformu financování zdravotnictví, které dala na stůl současná ministryně MUDr. Součková. Sama svůj názor byla prezentovat na schůzi předsedů OS ČLK v Praze v červnu 2003. v návrhu je mnoho prospěšného, po čem jsme dávno volali. Předpokládá to ale vyrovnanou bilanci zdravotního pojištění, která současně je deficitní 16 miliard ročně. Předpokládá se zvýšení příjmů, ale také snížení výdajů. Snížení výdajů by se mimo jiné mělo realizovat také soustředěním výběru pojistného do jediného místa a 100% přerozdělením pojistného, VZP by měla přejít na krajský model řízení s redukcí některých poboček. Racionalizací sítě nemocnic i ambulantních zdravotnických zařízení, která je značně nerovnoměrná a místy přebujelá, by se také dosáhlo určitých úspor. z hlediska kvality totiž často také znamená, že "méně je více".

Celá reforma je ovšem, bohužel, často degradována některými nesmyslenými nařízeními, jako např. bylo to poslední o preskripci, které dávají kritikům možnost pokusit se, aby s vaničkou vylili i dítě. Nepochybné však je, že pacient by alespoň rámcově měl vědět, zda daný lék bude muset doplácet či nikoliv.

O správnosti koncepce redukce a racionalizace zdravotní sítě svědčí i zkušenost z našeho okresu. o podobnou racionalizaci se totiž pokoušela už v roce 1997-8 ministryně Roithová s Tošovského vládou a v některých okresech - i v našem - se to ještě stihlo realizovat, než to ministr David bez znalosti věci dal zastavit. Reformu sítě veřejného zdravotnictví jsme v našem okrese stihli provésti také díky součinnosti tehdejšího Okresního úřadu, VZP i ČLK a docílili jsme tehdy současného stavu, tj. fungování okresní nemocnice v Děčíně v požadovaném rozsahu a nemocnice v Rumburku, kam byly soustředěny rozhodující lůžkové činnosti ve Šluknovském výběžku. Rumburskou nemocnici bylo ale nejprve nutno dostal "pod jednu střechu", v děčínské pak zamezit snahu o parcelaci na soukromé subjekty provozující jednotlivé činnosti. Současně byl v okrese zvýšen počet lůžek následné péče a ambulantní zdravotnická zařízení byla v drtivé míře zprivatizována.

O tom, že byla tato činnost prospěšná svědčí i fakt ze současnosti, že východní část kraje tzn. Ústí a Děčín jsou bez problémů, kdežto v západní části kraje, kde je velký přebytek lůžkových kapacit, jsou nemocnice těžce zadluženy a jedna už dokonce zkrachovala. Nemocnice v našem okrese jsou ekonomicky zdravé, jsou bez větších personálních problémů co se týče kvality lékařů a v žádném případě se nemusí obávat, že by nějakým administrativním opatřením měly být vyřazeny se sítě hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Obdobně to lze říci o našich ambulancích, též díky VZP, která nepřipustila nikdy zbytečnou hypertrofii jejich počtu a nasmlouvání neodůvodněných souběhů lékařských praxí - které jsou mnohdy výhodné jen pro lékaře, ale ne pro pacienty - tak jako v jiných okresech, kde se tento trend stal metodou konkurenčního boje mezi jednotlivými pojišťovnami. Ty nejsou schopny neodůvodněný nárůst počtu ZZ zastavit z obavy z odchodu pojištěnců ke konkurenci. i zde možno hledat odpověď na to, proč nám jsou opožďovány platby a proč je celý systém nastaven do deficitu.

Vzhledem k tomu, že jako předseda jsem na Okresním shromáždění letos naposled, mi promiňte, že jsem se situací zdravotnictví v našem okrese a jeho vývojem zabýval za delší časové období, než jen poslední rok.

Běžná činnost představenstva okresního sdružení

Kromě této koncepční práce jsme se snažili pracovat v činnostech, které nám zákon ukládá. Tzn. licence lékařů, účast na výběrových řízeních, účast na konkurzních řízeních na vedoucí místa ve zdravotnictví, spolupráce s ostatními okresy v krajské radě ČLK a součinnost s referátem zdravotnictví dříve okresu, nyní kraje.

Personální složení a jeho změny

Představenstvo pracovalo ve složení:

  • Předseda - MUDr. František Plhoň

  • Místopředseda - MUDr. Martin Ullrych

  • Členové:

  • MUDr. Vlasta Čapková,
  • MUDr. Markéta Englerová,
  • MUDr. Jiří Flusek,
  • MUDr. Božena Koudelová,
  • MUDr. Martina Kučerová,
  • MUDr. Liana Louková,
  • MUDr. Zdeněk Popelka,
  • MUDr. Jiří Slavík,
  • MUDr. Jana Ullrychová

Z představenstva OS ČLK odstoupil v průběhu roku MUDr. Kovtun, který šel pracovat mimo okres, byl nahrazen prim. MUDr. Janou Ullrychovou, která byla řádně zvolenou náhradnicí a v prosinci 2003 oznámili abdikaci ke dni dnešního okresního shromáždění ještě i MUDr. Jiří Flusek, MUDr. Martin Ullrych a předseda OS ČLK MUDr. Plhoň.

MUDr. Flusek ve svém dopise nesouhlasí se směrováním komory, která jen vlastní iniciativou a dobročinností svých funkcionářů musí často řešit i značně komplikované záležitosti a přitom si tuto činnost z našich příspěvků ještě i financovat, ač by dle MUDr. Fluska některé činnosti příslušely orgánům státu či Kraje.

MUDr. Ullrych abdikuje z důvodu pracovního vytížení a MUDr. Plhoň proto, že se odmítá ztotožnit s usnesením sjezdu, který sám sobě i svým funkcionářům prodloužil volební mandát již podruhé o další rok. Všichni jsme totiž předpokládali, že dnes budou řádné volby všech orgánů ČLK. Osobně se ale domnívám, že není na závadu, že většina členů našeho představenstva se rozhodla onen rok ještě setrvat ve své funkci. u nás to není o výhodách a prebendách, u nás je to jen o práci zdarma nebo takřka zdarma. Navíc nebude porušena kontinuita ani při změně předsedy.

Z uvedeného vyplývá, že bude třeba zvolit kromě nového předsedy ještě další dva lékaře do představenstva a pokud Vámi bude akceptován náš návrh, aby novou předsedkyní OS ČLK se stala MUDr. Alena Sellnerová, pak bude třeba zvolit i dalšího člena revizní komise. Velmi bych se přimlouval v tom případě, aby tímto novým členem byl zkušený MUDr. Ivan Sucharda, který je nám všem dobře znám nejen ze své práce u nás, ale i jako správce našich webových stránek a donedávna klíčový člen revizní komise ČLK v Praze. Samozřejmě, bude-li vůle vás voličů jiná, může kandidovat i do představenstva, tam případně být zvolen i místopředsedou, když kandidaturu na funkci předsedy OS ČLK odmítl.

Právě kolega Sucharda byl často terčem nevybíravých útoků jen proto, že se odvážil kritizovat finanční nesrovnalosti vedení komory a podezření na osobní prospěch vydavatelů časopisu Osobní lékař, který byl donedávna bezplatně spolu s Tempusem kolportován, ač je v osobním vlastnictví MUDr. Klimovičové s podporou současného prezidenta ČLK. Když to sjezd zakázal, nenápadně se nám přibaluje zase Campus medicorum se stejným šéfredaktorem i redakční radou. Myslíte si snad, že reklamy zde uváděné jsou bezplatné? Akce proti MUDr. Suchardovi vedly tak daleko, že když jako člen RK řadu let pracoval v územní znalecké komisi Ústeckého kraje, jeho delegace byla zpochybněna s tím, že to nemusí být vždy jen člen RK, ale byl znovu jednomyslně Krajskou radou doporučen do této funkce. Po listopadovém sjezdu byl bez vědomí krajské rady MUDr. Rathem odvolán z práce ve znalecké komisi Kraje, a na dotaz předsedkyně krajské rady to bylo zdůvodněno tím, že na té funkci nemůže pracovat řadový člen ČLK, jímž se nyní MUDr Sucharda stal. v posledním zápisu z RK ČLK se můžeme dočíst návrh, aby se ČLK vrátila k původní praxi, že ve znaleckých komisích by měli zasedat jen členové revizní komise. Jak se asi domnívají, z této strany nyní Sucharda nehrozí.

Bude třeba zvolit ještě třetího delegáta sjezdu za okres za odstoupivší MUDr Evu Šrámkovou, která odstoupila ze stejných příčin jako vloni MUDr. D. Čermáková, totiž na protest proti manipulacím na sjezdu.

Samozřejmě, že očekáváme ještě i návrhy na další kandidáty, abyste mohli rozhodnout volbou. Volby budou tedy hlavním úkolem dnešního Okresního shromáždění.

Změny členstva okresního sdružení

Celkem je v OS ČLK Děčín zaregistrováno 320 členů (1 nedohledatelná: MUDr. El Hajjar)

Do OS Děčín bylo v roce 2003 přijato celkem 18 členů, z toho 11 členů žádalo o přijetí do ČLK (10 absolventů + 1 lékař s atestací z Ukrajiny - přijati).

7 členů bylo převedeno z jiných okresů.

4 členové byli v roce 2004 převedeni na jiná OS ČLK.

V roce 2003 a únoru 2004 bylo vyřazeno 5 členů z důvodu úmrtí.

V roce 2003 ukončilo členství v ČLK celkem 5 členů (MUDr. Zdeňková, MUDr. Dudová, MUDr. Pospíchal, MUDr. Ludvová a MUDr. Puschauerová).

Činnost představenstva

Představenstvo zasedalo od posledního shromáždění (v období od 12. 2. 2003 do 18. 2. 2004) celkem 10x. Významné bylo jednání o LSPP, s KB a. s. pobočka Děčín - zástupce p. Robert Ács.

31. 10. - 2. 11. 2003 se konal XV. sjezd ČLK v Brně.

Předseda se zúčastnil těchto akcí:

  • Jednání na Krajském úřadě v Ústí n. L. 24. 1. 2003 (LSPP)
  • Schůzka Krajské rady ČLK v Ústí nad Labem 29. 1. 2003
  • Schůzka předsedů OS ČLK v Praze: 15. 3 2003
  • Schůzka Krajské rady ČLK v Teplicích 24. 3. 2003
  • Schůzka Krajské rady ČLK v Teplicích 24. 4. 2003 (PVT Nemocnice Děčín)
  • Schůzka předsedů OS ČLK v Praze: 16. 9. 2003
  • Jednání na Krajském úřadě v Ústí n. L. 23. 9. 2003 (LSPP)
  • Schůzka Krajské rady ČLK v Teplicích 2. 10. 2003
  • Zasedání KR ČLK + schůzka delegátů sjezdu ČLK Ústeckého kraje v Teplicích.: 23. 10. 2003

Bylo uspořádáno "Setkání odborných lékařů" 27. 11. 2003 - v Děčíně.

  • Představenstvem bylo schváleno a vydáno v roce 2003:
    • 12 x Oprávnění k předpisu léčiv a zdr. techniky (+ 3x v roce 2004 - leden, únor)
    • 23 x Vyjádření k personálnímu a věcnému vybavení NZZ, z toho 2x nesouhlas a 1x s omezenou dobou platnosti
  • V roce 2003 bylo projednáno
    • 31 žádostí o vydání licence - všechny doporučeny k udělení
  • V roce 2003 vydáno
    • rozhodnutí o schválení lektorského dohledu 5x,
    • 14 DIPLOMŮ celoživotního vzdělávání
  • Bylo evidováno 10 školících a vzdělávacích akcí konaných v okrese Děčín garantovaných OS ČLK Děčín
  • Výběrová řízení v roce 2003:
    1. Chirurgie Dr. Zamykal 20. 1. 2003 - MUDr. Louková
    2. Dvoufotonová kostní denzitometrie 26. 2. 2003 - MUDr. Plhoň
    3. PL pro dospělé (MUDr. Malečková) 26. 2. 2003 - MUDr. Plhoň
    4. Foniatrie Nemocnice Děčín 26 3. 2003 - MUDr. Plhoň
    5. PL pro děti 1. Zdravotní Rumburk, a. s. 27. 8. 2003 - MUDr. Slavík
    6. Gynekologie Souinterzz 27. 8. 2003 - MUDr. Slavík
    7. Interní lékařství MUDr. Rais 26. 11. 2003
    8. Neurologie MUDr. Faiferová 26. 11. 2003

Závěrem Vás chci vyzvat k diskusi o této zprávě a schválení, či alespoň vzetí této zprávy na vědomí.

Děkuji Vám za pozornost.

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster