Zpět na hlavní stránku

Zpráva RK OS ČLK Děčín za rok 2003


 Vážené kolegyně, vážení kolegové!

RK OS ČLK pracovala v roce 2003 v tomto složení:

  • MUDr. Lešanovská,
  • MUDr. Matiášek,
  • MUDr. Rűkl,
  • MUDr. Šebek
  • a já, MUDr. Sellnerová.

V minulém roce jsme prováděli kontrolu hospodaření, peněžního deníku, kontrolu hotovosti, účetních dokladů a inventáře. Vše bylo v pořádku díky pečlivosti sekretářky paní Zuzany Hamerníkové.

RK sleduje a kontroluje placení příspěvků. Většina členů platí správně a včas, tj. každoročně do konce února. Výše příspěvku je podle pracovního zařazení. Žádosti o slevy schvaluje nebo zamítá představenstvo na základě písemné žádosti, kterou je nutno podat do konce ledna každého roku.

MUDr. Šebek a já jsem se účastnili zasedání představenstva v Děčíně i Rumburku a žádné rozhodnutí představenstva nebylo nutné pozastavit.

Hlavní náplní RK v rámci disciplinární pravomoci je řešení stížností.

Od minulého okresního shromáždění do dnešního dne přijala RK 11 podání.

  • Jedna kausa byla předána do České Lípy, neboť obviněný lékař sice pracuje v našem sdružení, ale je členem v Č. Lípě
  • U 5 případů bylo shledáno disciplinární provinění a případy byly předány Čestné radě.
  • Jeden případ byl předán znalecké komisi KÚ a zatím neznáme výsledek.
  • Jeden případ je prakticky neřešitelný, poněvadž je stížnost nesrozumitelná, a neobsahuje jména obviněných lékařů. Stěžovatel je dlouhodobě léčen v psychiatrické léčebně a je zahájeno soudní řízení pro zbavení svéprávnosti. Žádala jsem centrální RK, aby nám s případem poradili. Doporučují písemné prohlášení stěžovatele s úředně ověřeným podpisem, že stížnost ruší.

Z roku 2002 jsme dořešili 3 případy, které byly RK ČLK potvrzeny. V květnu 2003 byl MUDr. Šebek v Praze na senátu ČR ČLK v případu stěžovatele Gajdoše, kde rozhodnutí senátu ČR OS ČLK potvrdili, ale zvýšili pokutu. Námi stanovený finanční postih byl nízký.

Vážení kolegové, v minulých týdnech probíhala diskuse o smyslu ČLK a o povinném a nepovinném členství v ČLK. Z mnohaleté práce v RK si myslím, že členové RK odvádějí naprosto nezastupitelnou a nezaplatitelnou práci při šetření stížností. Neumím si představit, jak by stížnosti šetřili státní úředníci, bez lékařské erudice, soudní znalci a právníci a kolik by šetření stála.

Na závěr velmi děkuji všem členům RK OS ČLK. Vždy pracovali velmi odborně, nezaujatě a jsou dobrý pracovní tým. Také děkuji všem lékařům, kteří nám se stížnostmi pomáhali a vypracovávali odborné posudky.

MUDr. Alena Sellnerová, předsedkyně RK OS ČLK Děčín

Děčín 18. 2. 2004

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster