Kontakty a další informace

Zpráva předsedy
okresního sdružení lékařů
za rok 2001


Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté!

Poprvé se letos scházíme na teritoriu Šluknovského výběžku. Tím představenstvo reagovalo na připomínky z řad zejména rumburských nemocničních lékařů, kteří se před rokem nechali slyšet, že až bude okresní shromáždění v Rumburku přijdou všichni kromě těch, co jsou ve službě. Jsme tedy v Rumburku a vítám Vás všechny.

Dovolte, abych Vám představil pana starostu hostitelského Města Rumburk p. Jana Sembdnera, který nás přišel pozdravit, dále pak pana inženýra Jiřího Benedikta, přednostu Okresního úřadu, který je zde i za paní ing. Millerovou, okresní zdravotní radovou, kterou jsme Vám chtěli představit, protože mnozí z Vás ji ještě neznají, i když zastává své místo od začátku druhého pololetí 2001, když vystřídala MUDr. Matýska, který dosáhl důchodového věku, ale omluvila se. Některé kompetence Okresního úřadu budou v letošním roce pomalu přecházet na pověřené obce, jiné na kraje. Proto jsme zvali i pana hejtmana Ústeckého kraje ing. Šulce. Ten se ovšem omluvil, protože dnes je zasedání krajského zastupitelstva.

Pomalu se stává dobrou tradicí, že naše jednání pravidelně navštěvuje i prezident Komory MUDr. David Rath, tentokráte v doprovodu vedoucího právního oddělení Komory JUDr. Jana Macha, který se m. j. i významným způsobem podílí na tvorbě Komorové legislativy. Oba na našem jednání rovněž vítám. Dále vítám ředitele tří velkých nemocnic v našem okrese pány ředitele MUDr. Vytlačila, MUDr. Karbulu a MUDr. Járu i představitele zdravotních pojišťoven, které působí v našem regionu. Jsou pozváni i představitelé sedmé velmoci, ale ti se zřejmě zúčastní až tiskové konference, kterou představenstvo Komory uspořádá po skončení dnešního programu.

Náš kraj přistoupil velmi zodpovědně k výběru kandidátů do představenstva s předstihem na schůzce koordinační porady v Teplicích, kterou jsme iniciovali. Novým členem představenstva Komory za Ústecký kraj se stal současný předseda OS ČLK v Ústí nad Labem ambulantní specialista - urolog MUDr. Josef Liehne.. Dnes v Ústí nad Labem také probíhá Okresní shromáždění a proto se MUDr. Liehne nemohl našeho jednání přímo zúčastnit. Dle uskutečněné dohody byl tento kolega v minulém roce i předsedou koordinační porady předsedů OS ČLK Ústeckého kraje. V tomto roce tuto funkci má převzít, dle dohody, předseda druhého největšího OS ČLK v kraji, mostecký MUDr. Michal Lukeš.

Představenstvo našeho okresního sdružení pracovalo ve stabilním jedenáctičlenném složení, když novou členkou byla před rokem v doplňovacích volbách zvolená MUDr. Liana Louková z Varnsdorfu. Všichni byli velmi aktivní a spolehlivě plnili úkoly spojené s prací v představenstvu. Jedinou změnu jsme byli nuceni provést v samém závěru loňského roku, kdy MUDr. D. Hermannová ohlásila odchod na mateřskou dovolenou. Dalším náhradníkem do Představenstva zvoleným za jih je MUDr. B. Koudelová z České Kamenice, která doplní představenstvo již od dnešního dne. Od posledního Okresního shromáždění v začátku minulého roku se představenstvo sešlo celkem 12 x a to i v obou prázdninových měsících, protože bylo stále co řešit.

V minulém roce se konal v listopadu významný sjezd Komory v Brně, kde se delegáti sešli již podle nového klíče - tedy jeden delegát na každých 100 započatých členů, z nichž jeden musí být předseda. Máme tedy nyní tři delegáty sjezdu. Loňský sjezd byl významný proto, že bylo voleno nové Představenstvo Komory mandátově podle nových krajů a že byly přijaty významné změny v licenčním řádu. Osobně se domnívám, že je škoda, že v Představenstvu Komory nejsou zastoupeni praktičtí lékaři, ale ti mají i svoji organizaci a jsou jí dobře reprezentováni a mají své mluvčí, kteří umějí prosadit jejich zájmy. Došlo k valorizaci příspěvků Komory na současnou výši, ale oproti loňskému roku i přes valorizaci zbude našemu okresnímu sdružením méně prostředků, protože vlivem neinformovanosti některých delegátů se málem podařilo představitelům velkých sdružení schválení takového klíče pro odvod příspěvků do centra, že by to znamenalo zmrazení veškeré činnosti malých a středních okresních sdružení. Též naší zásluhou a za porozumění předsedy ČLK a předsedy velkého sdružení v Praze 5, kteří náš požadavek o revokaci usnesení podpořili, se podařilo naštěstí rozhodnutí revokovat a schválit pro nás přeci jen mírnější procento odvodu do centra, i když loňský způsob odvodu byl pro nás příznivější. Lépe totiž zvýhodňoval malá a střední okresní sdružení, které přece jen základní výdaje mají skoro stejné jako ta velká.

Komora se zabývala podrobně návrhy v balíku zdravotnických zákonů, do kterých se podařilo zapracovat řadu připomínek z našich řad a lze jen litovat, že vinou politikaření a blížících se voleb návrhy klíčových zákonů spadly pod stůl. I na této činnosti jsme se podíleli.

Stížnosti na lékaře byly řešeny již podle nového disciplinárního řádu, bude o nich hovořit ještě i předsedkyně revizní komise, ale ani letos se nám nevyhnula hojně medializovaná kauza, kde na rozdíl od té loňské nebyli všichni bez viny. Její řešení trvalo skoro rok, ne naší vinou, ale vinou dlouhých lhůt ve vypracovávání znaleckých posudků zadaných jednotlivým znalcům vědeckou radou Komory. Za tyto posudky jen u této jediné kauzy jsme z naší pokladny museli zaplatit 9 tisíc korun, když alespoň patolog odměnu odmítl. Je bohužel pravda, že když i na kteroukoliv třeba i neoprávněnou stížnost si musíme nechat vypracovat znalecké posudky, musíme si je z našich peněz nakonec i zaplatit. Místní znalci požadují naštěstí daleko menší odměny. ProfesionáIní úředník nemůže leckdy pochopit, proč nejsme schopni do měsíce "případ" uzavřít. Má-li se ale provádět důkazní řízení a vypracovávat posudky a to všechno na rozdíl od něj až po své práci v ordinaci, je třeba opravdu někdy značného úsilí. I když Komora umožňuje proplácení náhrad za ztrátu času do 150 Kč za hodinu, proplácíme si 50,- Kč, když na to zbude. Jak dále uvidíte ve vystoupení místopředsedy MUDr. Martina Ullrycha i letošní rozpočet je velmi napjatý. Věřím proto, že pochopíte, proč je třeba příspěvky valorizovat.

Po změně v osobě okresního zdravotního rady jsme hledali cesty k obnovení až dosud dobré a prospěšné spolupráce, při které jsme se například podíleli v prvním pololetí na pomoci při řešení LSPP pro děti v Děčíně, zúčastňovali jsme se jednání výběrových komisí na ZZ, která se ucházela o smlouvu s pojišťovnami. Budeme se snažit ovlivnit i zlepšení některých dalších styčných oblastí spolupráce. Spolupráce je naprosto nutná jak v poslední době dokazují některé problémy, které vznikají hlavně vinou nedostatečné legislativy, která již v hodně oblastech neodpovídá současnému stavu. V nastalém právním vakuu je snahou problémy řešit, což, jak se ukazuje jinak než dohodou s lékaři, respektive s Komorou nebo sdružením praktiků prostě nelze.

Důkazem pro mé tvrzení budiž v poslední době například kausa omluvenek pro školní mládež nebo problém, kdo je kompetentní při ohledávání mrtvých v době mimo činnost LSPP, nejde-li zrovna o kausu pro soudního lékaře. Úsměvně působí argumentace náměstka ministra zdravotnictví MUDr. Březovského, který se opírá o právní rozklad této problematiky, který srovnává vydávání omluvenek s posudkovou činností v agendě práce neschopných. Samozřejmě, tento výklad nás k ničemu nezavazuje, byť tato argumentace byla použita i v dopisu z Okresního úřadu, kterým je nařizováno bezplatné vystavování omluvenek dětem, kteří navštívili lékaře nebo jsou nemocné. Zde přítomný JUDr. Mach i jiní právníci se problematikou zabývali, jejich názor známe a zodpovědně zde mohu prohlásit, že je čistě na vůli lékaře, zda takovou omluvenku bezplatně vystaví či nikoliv. Sice je pravda, že lékařský nález má obsahovat posudkový závěr, ale posudkový závěr není omluvenka a vůbec už ne omluvenka u dítěte, které bylo jen na vyšetření svého zdravotního stavu a od lékaře zase může jít do školy. V podstatě my ani nemáme právo porušovat lékařské tajemství sdělováním těchto okolností třetím osobám, tedy někomu jinému než rodičům. Rozhodně to nejsme my, kteří budou byrokratismem zachraňovat naši mládež tam, kde na její výchovu nestačí rodiče a pedagogičtí pracovníci. Omlouvat děti ve škole mohou rodiče a je jen třeba, aby si vedení škol tuto skutečnost uvědomilo a nevychovávalo děti v úctě k byrokracii rakousko-uherského typu a aby a priori neporušovalo jednu ze základních pedagogických pouček, tudíž aby autoritu rodičů posilovalo a ne takto proklamovanou nedůvěrou k rodičům tuto oslabovalo. Vystavení omluvenky není úkonem hrazeným ze zdravotního pojištění a lékař tudíž má právo požadovat, pokud někdo bude na vystavení omluvenky trvat, úhradu za administrativní úkon, podobně jako třeba na Okresním úřadu nebo na matrice musí každý zaplatit, když si nechá ověřit podpis. Potvrzení o přijetí peněz nechť si pak rodič nechá proplatit od toho, kdo na omluvenkách trvá.

Při žádostech lékařů na registraci jejich ZZ nebo o změny v registraci jsme vystavovali zodpovědně posudky o plnění materiální a personální vybavenosti těchto pracovišť. Bez našeho souhlasu nemůže OkÚ registraci vystavit, ale také ji nemá právo zrušit v případě, kdy byla již právoplatně vydána a nezměnily se žádné okolnosti nebo názory osob a institucí, které ze zákona jsou povinny vyjadřovat se k udělení registrace! Upozornili jsme Okresní úřad na pravděpodobné porušení předpisů, když zde provozoval potulnou praxi lékař, který neměl vydanou registraci pro provoz zdravotnického zařízení v našem okrese. Dosud čekáme na vyjádření Představenstva Komory, kde začíná lékařská praxe a končí poradenská činnost, kterou se pražský lékař zaštiťoval. Dalšího podobného dobrodruha z Tábora, který se chystal provádět denzitometrická šetření s následným vyhodnocením po školských zařízeních zde na Šluknovsku, jsem odradil sám v telefonickém rozhovoru, kdy jsem upozornil na nezákonnost takové praxe. Relativní úspěšnost podobných "podnikatelů" v ultrazvukové denzitometrii svědčí o potřebnosti této služby v tomto regionu a proto jsme se usnesli vyjádřit veškerou dostupnou i politickou podporu lékaři z Děčína, který má již v provozu nejmodernější dvoufotonový denzitometr, který je obsluhován vyškoleným personálem a vlastní veškerá doporučení odborné společnosti, hygienika, souhlas s materiálním a personálním vybavením od Komory a odborné společnosti. Ač pořízení přístroje nestálo veřejné prostředky ani korunu a v současném Ústeckém kraji není ani jeden podobný přístroj a dle nejnovějších zpráv již ani ne v Libereckém kraji, protože pracoviště v Jablonci z personálních a materiálních důvodů ukončilo činnost, upřednostňuje komise pro vybranou zdravotnickou techniku při Ministerstvu zdravotnictví, podle které se musí řídit pojišťovny při uzavírání smluv na provoz nákladných přístrojů - jinou kompetenci komise nemá - stále Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem - ta však na podobný přístroj zatím nemá ani prostředky. Pacienti musí na dané vyšetření jezdit až do Prahy. V dané chvíli je vyvíjen tlak na vyřešení problému i u ministra zdravotnictví, který se se zdravotnickými zařízeními v našem okrese též seznámil za naší asistence při své návštěvě okresu na podzim loňského roku a jsme připraveni záležitost medializovat nebudou-li dostatečně zdůvodněna některá záhadná rozhodnutí jmenované komise

Jsme rádi, že jsme mohli konstatovat konsolidaci zejména Lužické nemocnice v Rumburku, kde s personálními změnami ve vedoucích funkcích došlo k velmi pozitivním změnám, které lze konstatovat na každém kroku, i když i zde stále ještě trvá nedostatek kvalifikovaných lékařů a sester. Vedení této nemocnice spolupracuje z představenstvem Okresního sdružení komory, s nímž řešilo v březnu 2001 některé naše připomínky k lůžkové péči. Výrazem této zlepšené péče je i děkovný dopis pacientky z Jiříkova, kterou jsme obdrželi do kanceláře Komory. Je vyjadřován dík a pochvala lékařům a sestrám gynekologického a dětského oddělení této nemocnice.

Děčínská nemocnice pokračuje pod vedením nového pana ředitele v racionalizaci provozu a v přestavbě pracovišť. I zde však na některých odděleních chybí dostatek kvalifikovaných lékařů. Tento problém není vlastní jen našemu okresu. je to obecný problém našeho kraje Přes všechny potíže nelze než konstatovat, že obě lůžková zařízení našeho okresu plní své funkce i v konkurenčním prostředí okolních nemocnic. Vedení nemocnic je si vědomo problémů, které jsou řešeny. I díky úsilí vedení Komory a LOK došlo v loňském roce k nárůstu platů v nemocnicích, další zvýšení se podařilo dosáhnout od března t. r.

Představenstvo OS ČLK věrno tradici zorganizovalo opět 9. 1. 2002 schůzku ambulantních specialistů, které se tentokráte zúčastnilo 32 lékařů z obou částí okresu. Konstatovali jsme problémy s regulacemi úhrad zdravotní péče pojišťovnami, ale i skutečnost, že řada lékařů podepsala dodatky ke smlouvám, aniž vlastně přesně věděli, co podepisují. Na tomto shromáždění jsme konstatovali také naději na zlepšení podmínek financování specialisované zdravotní péče, které se i činností Komory v četných tvrdých jednáních podařilo dosáhnout pro první pololetí 2002, kdy po nedohodě poskytovatelů péče s pojišťovnami muselo způsob úhrad stanovit Ministerstvo vyhláškou příznivější než ty v minulosti od jiného ministra, a tím lze očekávat po dlouhé době i pro ambulantní specializovanou péči přijatelnější podmínky financování. Ten kdo odvede větší množství práce ošetřením většího množství pacientů, dostane také více peněz za to, protože limitace není vztažena k "historickým" limitům, ale je limitována na jednoho pojištěnce za kvartál, tedy 1 rodné unicitní číslo za kvartál.

Na této schůzce ambulantní specialisté souhlasili na četné připomínky s lepší koordinací čerpání dovolených a vzájemným zastupováním, kde to je možné, což bude s předstihem oznamováno praktickým lékařům, ambulancím nemocnic a veřejnosti. Počítají i nadále s tím, že v době mimo pracovní dobu svých ambulancí i přes možnost úhrady za službu poskytnutou jim po pracovní době dle Katalogu činností nehrazených pojišťovnou bude nezbytná urgentní specializovaná péče poskytována v ambulancích nemocnic. Recipročně se v požadovaném rozsahu ale zapojí do lékařských služeb v nemocnicích a tato spolupráce bude vzájemně výhodná. Mají však požadavek na podstatné zvýšení hodinových sazeb v těchto službách, protože se cítí ve srovnání s kmenovými lékaři nemocnic podhodnoceni, i vzhledem k tomu, že jejich odborný potenciál je v průměru vyšší než u nemocničních lékařů zapojených do služeb. Tuto připomínku budou ve spolupráci s OS ČLK s řediteli nemocnic řešit. Prostor pro to v souvislosti s navýšením tabulkových platů určitě bude.

Ambulantní specialisté požadují rovněž, aby ambulance v nemocnicích měly stejné podmínky pro uplatňování regulací, požadavků na kvalifikaci lékařů v ambulanci a při vykazování provedených výkonů, kde lékaři zcela bez kvalifikace mohou v nemocnicích vykazovat výkony určené jinak jen pro lékaře s licencí. Jako racionální pokládají také snahy o omezení činnosti nemocničních ambulancí kromě oborů, které nejsou v regionu jinak zajištěny jen na příjmovou a následnou ambulanci a superspecializovanou péči v intencích, jaké byly zapracovány do návrhu bohužel zatím odmítnutého zákona o zdravotnických zařízeních. Již v minulosti jsme úspěšně řešili snahy o přetahování pacientů. Toto se opět objevilo u některých oborů v nemocnicích, kde je apelováno na praktické a zejména na praktické dětské lékaře a jsou na to písemné doklady, kde se doporučuje přesměrovávat dětské pacienty z ambulancí specialistů v terénu do ambulance v nemocnici pod záminkou kvalitnějšího vyšetřování. O tom lze úspěšně pochybovat při srovnání průměrné kvalifikace zkušených držitelů licencí s některými ambulancemi v nemocnicích, kde se zatím kolegům o licencích jen zdá. Tyto snahy by mohly narazit na ustanovení stavovského předpisu č. 10 - Etického kodexu. Těžiště lůžkových zařízení je přeci v jiné než ambulantní oblasti a zde je doslova volné pole působnosti. Očekáváme zavedení tzv. semiambulantní péče, pro kterou se vyslovil i ministr při své návštěvě v okrese.

Praktičtí lékaři a PLDD jsou organizováni v příslušných sdruženích. OS ČLK vítá jejich činnost při organizování odborných seminářů, které mají zejména na severu okresu ustálenou tradici. Trochu chybí platforma, kde by se řešily organizační otázky, které se čas od času vyskytnou. Tuto mezeru se právě snaží zaplnit Komora, která je připravena spolupracovat při řešení otázek Pohotovostních služeb, které u nás jsou organizovány příkladně Zdravotnickou záchrannou službou okresu Děčín jako specializovaným zdravotnickým zařízením, jehož zřizovatelem je okresní úřad. Bude nutno řešit otázky ekonomičnosti, dostupnosti LSPP i otázky jejich financování, neboť je na stole model jednoho maximálně dvou stanovišť LSPP v okrese financovaných okresem, potažmo krajem, přičemž v případě potřeby mohou určité formy LSPP organizovat města a obce nebo sami lékaři v místech, kde se bude jevit tato služba nezbytná, ale za předpokladu finanční spoluúčasti měst a obcí. Představenstvo OS ČLK konstatuje, že sice zatím není síť praktických lékařů nedostatečná, ale většina z nich již nemá zájem na rozšíření klientely a jejich věkový průměr varuje před kolapsem, který za pár let může nastat v případě, že nebude vyřešena erudice nových praktiků, případně rekvalifikace lékařů z jiných oborů. Licenční řád to nyní částečně umožňuje vydáváním podmínečných licencí. Vedoucí představitelé praktiků to často kritizují, ale v našich podmínkách to je často jediný způsob jak obsadit volné místo praktika a přitom mu umožnit získání potřebné kvalifikace aniž by musel žádat o sociální podporu pro obživu své rodiny. Výše úhrad za LSPP v našem okrese také není rozhodně nadhodnocena.

V závěru mé zprávy ještě i trochu faktů.

Na OS Děčín bylo v roce 2001 přijato celkem 11 členů, z toho 6 členů žádalo o přijetí do ČLK, 5 členů bylo převedeno z jiných okresů a naopak 9 členů bylo v tomto roce převedeno z důvodu změny zaměstnání na jiná OS ČLK,

V roce 2001 vyřazeni z evidence 2 členové - MUDr. Jiří Resl zemřel 21. 10.2000 (vyřazen ke dni 9. 4.01) a MUDr. Lukáš Čermák podal žádost o vystoupení z Komory, protože nepracuje ve zdravotnictví, takže v současné době máme registrováno 319 lékařů. Podařilo se nám docílit toho, že všichni primáři jsou registrováni v našem okrese.

Bylo evidováno 31 školících a vzdělávacích akcí konaných v okrese Děčín

Představenstvem bylo projednáno a schváleno 15x oprávnění k předepisování léků pro důchodce a lékaře bez smluvního vztahu s pojišťovnami, 18x jsme prověřovali a vydali stanovisko k personálnímu a věcnému vybavení NZZ, bylo projednáno 8 žádostí o vydání licence, z toho jednou byla doporučena žádost k udělení výjimky z Licenčního řádu.

V roce 2001 proběhla následující výběrová řízení pro smlouvy s pojišťovnami:

- dětský stacionář pro děti s respiračními chorobami - Bynov (Město Děčín) 17. 1. 2001

- AZZ v oboru PL pro dospělé - Benešov  (MUDr. Kmínková) 17. 1. 2001

- Osteodenzitometrické pracoviště (MUDr. Dimitrov) vyhlášení 18. 1.2001 - nekonalo se. Negativní stanovisko komise MZdr. ČR

- AZZ v oboru psychiatrie (Šluknovský výběžek) - vyhlášení 30. 3. 2001, nekonalo se, NIKDO SE NEPŘIHLÁSIL

- AZZ v oboru alergologie, kl. im. a interní lék. (24. 9. 2001 Šluknovský výběžek - Dr. Richtrová)

- AZZ v oboru gynekologie a porodnictví  Varnsdorf a Krásná Lípa - (MUDr. Jeníková) 19. 11. 2001

- AZZ v oboru gastroenterologie a interní lékařství (MUDr. Zeman) 20. 12. 2001

- AZZ v oboru neurologie (Šluknovský výběžek) 20. 12. 2001 (1. zdravotní a.s. - MUDr. Kučerová)

- AZZ - provozování celotělové kostní denzitometrie (MUDr. Dimitrov) 20. 12. 2001

- VŘ na funkci revizního lékaře v odbornosti všeobecné lékařství (OP VZP Děčín) 12. 7. 2001

Předseda OS ČLK se též zúčastnil:

- Schůzky předsedů v Praze 12. 1. 2001

- Schůzka předsedů Ústeckého kraje 29. 1. 2001 /Ustavující schůze/

- Schůzka - zasedání představenstva ČLK v Zahrádkách u České Lípy 11. 5. 2001

- Schůzka předsedů v Praze /oslava vzniku ČLK/ 1. 6. 2001

- Schůzka delegátů Severočeského kraje v Teplicích 9. 10. 2001

Vážení kolegové, vážení hosté. Svou zprávou jsem se snažil složit Vám účty z našeho celoročního působení a seznámit Vás s některými problémy, kterými Komora žije. Snažíme se o aktuální informovanost. Těm, kteří mají E-mailovou adresu nebo mobilní telefon s námi známým číslem se snažíme aktuality zprostředkovat elektronickou poštou (E-maily a SMSkami) Hojně navštěvované jsou i naše webové stránky na Internetu, jejichž udržování zodpovědně vykonává MUDr. Sucharda. Snažíme se zde vždy o aktuální informovanost.

V dalším jednání se ještě dozvíte o činnosti revizní komise, čestné rady a budete seznámeni s výsledkem hospodaření za rok 2001 a s novým rozpočtem na rok 2002. Dostanete prostor pro diskusi, ve které mohou vystoupit i naši hosté, kteří budou mít o to zájem.

Žádám Vás o schválení této má zprávy o činnosti a současně vás žádám i o další dobrou spolupráci s představenstvem OS ČLK i s kanceláří OS ČLK, kde bych chtěl vyzvednout obětavou práci naší paní Hamerníkové, které jsme sice mohli trochu zvýšit letos plat, ale stále, bohužel, jen do takové výše kterou si můžeme dovolit a to mnoho není. Přesto víme, že jde o tak kvalitní pracovnici kanceláře, že radí i svým kolegyním v sousedních okresech vždycky, když pomoc potřebují nebo zaučuje nové. Vždy je obětavá a ochotná každému pomoci a poradit. I zde je připravena vybrat od vás příspěvky na rok 2002 a ušetřit vám cestu na poštu či do banky.

Děkuji Vám za pozornost. 

MUDr. František Plhoň
předseda okresního sdružení lékařů
České lékařské komory v Děčíně

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster