Kontakty a další informace

ZPRÁVA PŘEDSEDY OS ČLK
o činnosti OS ZA ROK 2000

Předkládá: MUDr. František Plhoň, předseda O ČLK Děčín


Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté,

Opět se scházíme po roce na našem okresním shromáždění. Když představenstvo uvažovalo o termín u konání Okresního shromáždění, rozhodlo se upřednostnit termín uprostřed pracovního týdne tak, jak je obvyklé ve větších městech s nadějí, že se zvýší počet přítomných kolegů tak, aby po dvou letech jsme byli schopni opět schválit usnesení a návrh rozpočtu.

Pozvali jsme na naše jednání i hosty. Vedení České lékařské komory zde zastupuje nový člen představenstva, který byl zvolený za severní Čechy jako první náhradník, který nahradil mosteckého MUDr. Poláka, který z představenstva pro svůj nesouhlas s vedením Komory v průběhu druhého pololetí roku 2000 odstoupil, odborně fundovaný lékař s přehledem i co se týká zdravotnické politiky, pan MUDr. Ivan Staněk, donedávna ředitel ústecké Masarykovy nemocnice. Dále jsou to tradiční zástupci vedení okresu, pan ing. Jiří Benedikt, přednosta Okresního úřadu a pan MUDr. Břetislav Matýsek pověřený řízením Referátu zdravotnictví, dále zástupci zdravotních pojišťoven, které v našem regionu převažují, a to samozřejmě ředitel Okresní VZP MUDr. Michal Marek, ředitel ústecké pobočky Vojenské ZP p. ing. Milan Moučka a ústecké pobočky ZP MV pan ředitel ing. Milan Měkota. Poprvé se účastní také zástupkyně regionální ředitelky kladenské ZP Metal-Aliance revizní lékařka paní MUDr. Wágnerová. Všechny tyto hosty srdečně vítám a domnívám se, že v případné diskusi budou umět zaujmout stanovisko k Vašim dotazům či námětům, event. připomínkám.


V současné době jsou aktuální problémy spíše v oblasti lůžkové složky, kde se těžko hledá řešení dodržet navýšení platů zaměstnanců, aniž by se musely snižovat fakultativní složky mezd a vyřešení dopadů novely Zákoníku práce do režimu a úhrad pohotovostních ústavních služeb. Co se týče této otázky jsme plně solidární s vedením LOKu, kde jeho předseda MUDr L. Kubek v posledním čísle měsíčníku TEMPUS vysvětluje prospěšnost tohoto zákona i pro lékaře, kteří až dosud byli nuceni sloužit řadu hodin nad obvyklou normu pracovní doby, aniž by si vůbec společnost uvědomovala tuto realitu, což se m.j. i projevovalo tím, že byly zcela běžně srovnávány například průměrné mzdy v ostatních odvětvích se zanedbatelným množstvím přesčasové práce se mzdami lékařů a vyvozovaly se z takovýchto srovnání zcela mylné závěry a dobrých výdělcích této kategorie zdravotnických zaměstnanců. Nyní, aby tato srovnání nabyla platnosti, musí být dodržena zásada, že odsloužením lidsky snesitelných počtů přesčasových hodin nebude snížena průměrná mzda lékařů, které tito docilovali sloužením velkého množství přesčasových hodin, což v dané situaci nebude ze zákona možné.

Zcela odmítáme snahu záležitost obcházet zakládáním právnických osob, jakýchsi sdružení sloužících lékařů, kteří by odsloužili stejný počet hodin jako v minulosti, ovšem částečně v jiném dresu, řečeno sportovní terminologií. S touto skutečností se budou muset potýkat ředitelé nemocnic a to i nedávno vybraný, ale dosud do funkce ředitele děčínské nemocnice nejmenovaný MUDr. Jiří Vytlačil, i ředitel Lužické nemocnice v Rumburku pan ing. Ota Krejčí. I když nové platové tarify neplatí pro NZZ, tak očekáváme, že i vedení rumburské nemocnice se trendu zvyšování platu zdravotníků přizpůsobí. V opačném případě by se mohlo lehce stát, že se ještě více prohloubí personální problémy, které tato nemocnice měla zejména ve druhém pololetí loňského roku, a to mnohdy až na hranici provozovatelnosti některých tamějších pracovišť s perspektivou ohrožení zajištěnosti zdravotnických služeb.


V současné době musíme čelit stále soustředěnějším útokům na zdravotníky a zejména lékaře, k čemuž se propůjčují zejména některé sdělovací prostředky zcela nekriticky. Intenzita těchto útoků je mnohdy přímo úměrná množství a intenzitě našich připomínek, týkajících se nedofinancovanosti zdravotnictví, nízkých mezd, požadavků na regulaci čerpání některých zneužívaných nebo nadstandartních služeb, například zvýšením podílu finanční spoluúčasti pacientů. V těchto "honech na čarodějnice" se často snaží zviditelnit tak zvaní reprezentanti pacientů, které nikdo nezvolil a jejichž východiskem pro tyto jejich aktivity je často jen nenávist k lékařům. Tím rozhodně nechci říci, že by nebyly prospěšné organizace pacientů, které by pomáhaly řešit problémy, tlumočily jejich názory, jejichž zástupci by zasedali ve správních radách pojišťoven, ve zdravotních výborech Parlamentu či jako poradní orgány na ministerstvu. Musí to být ale občané, které někdo zvolil. Dovedu si představit, že by byli voleni například ze zvolených zastupitelů měst a obcí nebo krajů. Rozhodně nemůže za pacienty České republiky mluvit například pan Olejár, kterého nikdo nezvolil a který si léčí své komplexy tím, že přilévá oleje do ohně a podněcuje spoluobčany ke stížnostem často i na první pohled nesmyslným, za každou cenu, pod heslem čím houšť a větší kapky, tím lépe. Právníků, ochotných sepsat cokoliv za peníze, o kterých se lékařům zatím jenom zdá, je čím dál tím více.

Tímto názorem, který zde prezentuji, však v žádném případě nechci ani naznačit, že v každém případě je vždy pravda na naší straně a že se pochybení nedopouštíme. Je však třeba umět pochybení vyšetřit, přiznat a poznat, zejména proto, aby k opakování pochybení nedocházelo. Je třeba umět rozlišit, kdy k nedostatkům v diagnostickém či léčebném procesu došlo opravdu z vyšší moci nebo naopak díky nedbalosti či neznalostí tam, kde se předpokládá opak. I proto ČLK přistoupila k novelizaci disciplinárního řádu (SP 4), kde se předpokládá urychlení vyšetřování každé stížnosti, umožňuje se stěžovateli odvolat se či být přítomen smírčímu řízení při jednání Čestné rady. Jak uslyšíte z úst předsedkyně revizní komise a předsedy Čestné rady, i naše OS ČLK se zabývá řadou stížností, kdy v mnoha případech jde o produkce psychicky nemocných stěžovatelů, kteří si stěžují na to, že pan doktor "do nich vstupuje", "znásilnil stěžovatelku již ve 4 letech, pročež se nyní rozvedla", "podpaluje a pomočuje jí kůlnu, až to vyrazilo pojistky" nebo že jiná stěžovatelka "trpí nevyléčitelnou smrtelnou pohlavní nemocí, ona i celá její rozvětvená rodina, za přihlížení lékařů, kteří ji nehodlají zachránit". Každá takové písemná produkce se obvykle sejde na stole revizní komise hned mnohonásobně, protože je rozesílána na mnoho institucí okresu i státu, které ji postupují k vyřízení OS ČLK v místě. Každou stížností je nutno se zabývat, a to i tam, kde zjevně jde o výplod choré mysli, tak, aby bylo naprosto jasně zjištěno, zda jde o stížnost oprávněnou či neoprávněnou. Dělají to naši kolegové zdarma a po své pracovní době bez aparátu úředníků. Po odfiltrování těchto příběhů však na stole zůstává ještě řada takových stížností, kde není zcela jasné, zda a do jaké míry je stížnost oprávněná, i takové, kde je vina lékaře prokázána a nastupuje trest.

Apeluji proto, kolegové, na Vás, abychom ve své práci byli obětaví, odborně zdatní a k pacientům slušní, jde o stavovskou čest i o dobrou pověst Vaši i celého lékařského stavu. Nutno ještě připomenout, že zodpovídáme i za chování našeho perzonálu, tudíž i sester, a v nemocnici i dalších pracovníků. Je to veřejnosti známo, na kterém oddělení které nemocnice se jak perzonál chová, a odborně se můžeme třeba překonávat, ale image pracoviště je dáno pak úplně něčím jiným. Nelze pak nechápat případnou snahu vedení takové nemocnice, kdyby se zabývalo i myšlenkou na perzonální výměny ve vedení pracoviště.

Můžete namítat, že slušně se často nechovají ani pacienti. Ti si to ale spíše mohou dovolit než profesionálové, kterými bychom všichni měli býti, ale vězte, že se Komora plnou vahou zasadí o to, bude-li kdo neprávem očerněn, aby se mu dostalo satisfakce i s právní ochranou osobnosti, což ukládá prezidentovi i Stavovský předpis č. 9 O ochraně lékařského stavu.

S použitím tohoto předpisu byla nabídnuta bezplatná právní ochrana na pokyn prezidenta ČLK MUDr. Ratha i naší kolegyni, primářce gynekologického oddělení v Rumburku MUDr. Milatové, která byla vláčena tiskem a očerňována, aniž by do této chvíle někdo dokázal příčinnou souvislost mezi neurologickým postižením některých stěžovatelek a operačním zákrokem v rumburské nemocnici. Před tímto fórem prohlašuji, že jsem byl vedením Lužické nemocnice i 1.Zdravotní a.s. Rumburk seznámen se všemi dostupnými materiály a že z nich opravdu nevyplývá žádná souvislost mezi hospitalizací a neurologickými příznaky pacientek. Opravdu bychom velice rádi přišli věci na kloub, abychom, dospěje-li se k nějakým závěrům, tyto mohli aplikovat a tím i zabránit případnému opakování pochybení, bylo-li jaké. Musím ale zde prohlásit, že neurologické příznaky v této době mají pouze dvě pacientky a zbývající ženy se i na četné urgence odmítají podrobit následnému vyšetření jejich zdravotního stavu a vzniká tak oprávněný názor, že ani žádné potíže nyní nemají.

Kauzou se zabývali mnozí odborníci a žádný z nich nepřišel ani hypoteticky na příčinnou souvislost mezi léčením a zdravotním stavem pacientek. Jsem upřímně zvědav na závěry vyšetřovatele Policie ČR, který ochotně tisku rozhlásil, že obvinil paní primářku Milatovou, což v českých poměrech znamená, že v očích veřejnosti je vina předem. I naše okresní sdružení a já, jako předseda jsme v několika případech reagovali na nepravdivé informace v tisku, které zkreslovaly pohled na některé případy z medicínské praxe, které se vyskytly v našem okrese. Musím však zdůraznit, že novináři opět z prohlášení či názoru vyberou jen to, co chtějí a tak, aby nakonec v nejlepším případě veřejnost pochopila, že to končí "plichtou". V našem regionu ale je to z hlediska novinářské objektivity ještě výrazně lepší než v celostátních mediích.

I v tomto roce již byla podána trestní oznámení na lékaře či zdravotnická zařízení. Je v našem zájmu, v zájmu pohledu veřejnosti na zdravotnictví, aby každý podobný případ byl řádně vyšetřen, nespravedlivě obvinění aby byli očištěni, ale a tam, kde se pochybení zjistí, aby byl udělen spravedlivý trest. O to se opravdu snažíme a snažit budeme.

Představenstvo Okresního sdružení ČLK se zabývalo i otázkou jak předcházet vzniku stížností, protože se setkalo s některými případy léčebného postupu non lege artis, které jen díky shodě okolností a včasného zásahu dalších kolegů neskončily tragicky. Dosavadní praxe totiž vymezuje pouze činnost Komory v případě, že dojde ke stížnosti, tj. zahájení disciplinárního řízení. I z naší iniciativy se touto otázkou zabývalo představenstvo ČLK a vydalo závazný pokyn k tomu, aby se podobné kasuistiky probíraly anonymně na výhradně kasuistických seminářích s cílem odstranit nedostatky tak, aby se ostatní mohli poučit a zamezilo se chybám a předcházelo se tak stížnostem. V jednom, případě jsme provedli šetření a domluvu na případu zúčastněným lékařům. Hodláme v tom pokračovat i v dalším roce.


Byla řeč o změně Stavovského předpisu č. 4, ale v minulém roce se uskutečnily, kromě řádného sjezdu ještě dva mimořádné sjezdy, v dubnu a v říjnu, které neměly jiný úkol než změnit základní stavovské předpisy, tj. Organizační řád, Volební řád a Jednací řád, které může měnit jen sjezd. Dále byly změněny i další předpisy jako Licenční řád, Předpis o kontinuálním vzdělávání lékařů, nově byl vytvořen Finanční řád. Na řádném sjezdu pak byl změněn Předpis č. 7 o příspěvcích na činnost, kde bylo zohledněno, že mzdy vedoucích pracovníků ve zdravotnických zařízeních výrazně vzrostly a ještě porostou, proti výdělkům zejména samostatně pracujících kolegů, které v nejlepším případě v posledních dvou letech stagnují a to i s přihlédnutím k jinému režimu zdanění. Ve srovnání s příspěvky stomatologů či advokátů na činnost jejich Komory jsou stále i naše příspěvky zanedbatelné. Velkou část z těchto příspěvků musíme odesílat do centra, které má nemalé výlohy např. se splácením úvěrů za nově vybudované sídlo Komory v Praze - Motole.

Nebudu nyní hovořit o konkrétních změnách v jednotlivých předpisech, kde ty, zejména v licenčním řádu, vzbudily velmi ostrou diskusi s mnoha protichůdnými názory a iniciovaly mj. i názory pojišťoven a organizací pacientů na to, že práce provedená prvoatestovaným odborníkem by neměla býti placena kódem pro druhoatestované, což bylo na poslední chvíli zažehnáno z iniciativy vedení Komory a ministra Fišera změnou jedné věty v Sazebníku. Chci vyzdvihnout práci delegátů sjezdu, kteří se na této úmorné a pro mnohé nezáživné práci podíleli. Naše okresní sdružení a zejména MUDr. Sucharda, který je v našem povolání považován za významného legislativce - amatéra, podalo řadu připomínek, z nich některé byly akceptovány, jiné, možno říci bohužel, ne.

Z těch významnějších změn bylo například prodloužení funkčního období orgánů Komory, a to i stávajících, na 4 roky, zavedení funkce místopředsedy okresního sdružení, který není volen samostatně, ale je představenstvem vybrán ze zvolených členů představenstva. Dále je změna v počtu delegátů z původního klíče 1 : 100 členů na 1 : 150 a bylo i přihlédnuto ke krajskému zřízení, kde se zřizuje jako první stupeň koordinační porada předsedů a počítá se i s určitou koncentrací stížnostní agendy a činností revizních komisí a Čestných rad. Byla upravena kriteria pro pořádání výukových akcí a jejich hodnocení v systému celoživotního vzdělávání a i nadále ty akce, které bude alespoň spolupořádat OS ČLK a kde odborný program bude trvat nejméně 2 hodiny, mohou být hodnoceny kredity (dříve body).

Zde je nutno vyzdvihnout organizační práci MUDr. Vodičkové, která iniciativně organizuje vzdělávací akce zejména pro praktické lékaře a ambulantní specialisty na Šluknovsku, kdežto v Děčíně by více podobné iniciativy v této kategorii lékařů bylo žádoucí. Budeme se znovu zabývat otázkou, jak v rámci OS ČLK budeme systém celoživotního vzdělávání hodnotit. Jedna z možností je nechat si potvrzovat přímo do indexu, druhá pak shromažďovat potvrzení o absolvování akce a v případě potřeby je předložit.


V našem okrese byl dle nového organizačního řádu zvolen řádný místopředseda, jímž se stal dosavadní tajemník MUDr Ullrych a máme nyní kvótu pouze tří delegátů sjezdu místo původních 4. Podle nového organizačního řádu a volebního řádu musí změna proběhnout v tomto roce a záleží na jednotlivých okresních sdruženích, jakým způsobem to bude realizováno. Ve stejných předpisech se stanovuje, že z dané kvóty musí jedním z delegátů být implicitně předseda Okresního sdružení. Dosavadními, před rokem zvolenými delegáty sjezdu byli: MUDr. Novotný, MUDr. Sucharda, MUDr. ČermákováMUDr. Plhoň. Doktor Novotný v průběhu roku na svoji funkci rezignoval, prvním řádně zvoleným náhradníkem byla MUDr. Šrámková, která se již zúčastnila řádného sjezdu v listopadu 2000 v Hradci Králové. Koncem roku na funkci delegáta sjezdu rezignoval MUDr. Sucharda v souvislosti s jeho funkcí člena Revizní komise Komory a proto nyní máme požadované tři, před rokem řádně zvolené delegáty, jejichž složení odpovídá požadovaným kriteriím a odpovídá i původní mandátové volbě delegátů v rámci okresu, tj. že jeden delegát je za "jih", jeden za "sever" okresu a třetím delegátem je předseda, což stavovské předpisy předpokládají. Dle rozhodnutí představenstva OS nemusíme nyní proto konat žádnou novou volbu delegátů.

V minulém roce se odehrály změny ve složení představenstva našeho okresního sdružení. Představenstvo pracovalo ve složení:

 

Předseda   MUDr. František Plhoň
Tajemník (od 1.11.2000
místopředseda
  MUDr. Martin Ullrych
Členové   MUDr. Vlasta Čapková
MUDr. Danuše Čermáková
MUDr. Markéta Englerová (za svob. Cvachová)
MUDr. Daniela Herrmannová
MUDr. Jiří Hruška
MUDr. Jiří Flusek
MUDr. Zdeněk Popelka
MUDr. Trněný (abdikoval, 17.5.2000 ho nahradil)
MUDr Vladimír Kovtun
MUDr. Martin Novotný (abdikoval 15.10.2000)

Protože za "sever" již nebyl žádný náhradník do představenstva, rozhodlo představenstvo, že budou uspořádány na toto místo na dnešním okresním shromáždění doplňovací volby. Všichni členové představenstva i komisí mají čerstvé negativní lustrační osvědčení.


Do OS Děčín bylo přijato celkem 10 členů, z toho 5 členů žádalo o přijetí do ČLK 5 členů bylo převedeno z jiných okresů.

Z našeho OS bylo v tomto roce 8 členů převedeno z důvodu změny zaměstnání do jiných OS ČLK.

V roce 2000 zemřeli 2 členové - MUDr. Oldřich Lukeš a MUDr. Pavel Samek, se kterými jsme se rozloučili, Na pohřebním obřadu nás zastupovala MUDr. Mahulena Čejková.


Představenstvo v období od 8.1.2000 do 24.1.2001 celkem zasedalo 11x . Byly řešeny běžné žádosti členů, případně jejich stížnosti a náměty. Podle usnesení loňského okresního shromáždění bylo svoláno 2x jednání odborných lékařů (v Děčíně 27.1.2000, ve Varnsdorfu 29.6.2000).

Opakovaně jsme se zabývali návrhy na stavovské předpisy, naši delegáti se zúčastnili řady jednání na toto tema v sídle centrální ČLK v Praze, byla vedena obsáhlá korespondence na toto tema a delegáti našeho okresu na sjezdech vystupovali aktivně.

Z iniciativy MUDr. Dany Čermákové a za přispění MUDr. Suchardy byla zorganizována a proběhla 15. 11. 2000 velmi úspěšná diskuse na téma "Právní problémy ve zdravotnictví", s přední odbornicí zdravotnického práva JUDr. Jitkou Stolínovou, které se zúčastnili i lékaři ze sousedních okresů v hojné míře. Právníky budeme potřebovat stále častěji a zvýšení právního vědomí lékaře bude nezbytné. Jde jednak o právní problémy našeho povolání přímo, jednak o právnické otázky našeho povolání se dotýkající při četných novelách zákonů jiných. Příkladem je např. Zákon o ochraně osobních dat. Z naší iniciativy se tím zabývalo právní oddělení Komory a jeho nález se shoduje s výsledkem intervence ministra u příslušného úřadu, tj. že lékaři nemusí ani hlásit ani pravidelně vykazovat okolnosti zacházení s osobními údaji, ale pouze musí zajistit jejich možné zneužití. Je nutno zamykat kartotéky, příslušné programy na PC pak zajistit např. hesly.

Představenstvo se zabývalo situací v nemocnici Rumburk, kde došlo k problémům při zajištění odborně kvalifikovaných lékařů pro lůžkové dětské oddělení a novorozenecké oddělení. Podařilo se situaci vyřešit a proto nyní můžeme konstatovat, že v daných oborech jsou v Rumburku již plně kvalifikovaní lékaři a představenstvo nemuselo proto přehodnotit svůj názor na personální vybavení daných ZZ.

Byly šetřeny a dořešeny připomínky praktických lékařů ve Varnsdorfu v souvislosti s nově otevřenou závodní ordinací ve Velvetě.


Představenstvem bylo schváleno a vydáno:
10 x Oprávnění k předpisu léčiv a zdr. techniky
11 x Vyjádření k personálnímu a věcnému vybavení NZZ

Bylo projednáno 27 žádostí o vydání licence, z toho:
3 žádosti o udělení výjimky z LŘ - 2x doporučeno, 1x nedoporučeno
1 žádost o funkční licenci

Bylo evidováno 37 školících a vzdělávacích akcí konaných v okrese Děčín.


Naši zástupci se účastnili jednání se zdravotními pojišťovnami a v komisích svolaných Okresním úřadem i následujících výběrových řízení na financování péče zdravotními pojišťovnami * dětská psychiatrie Děčín (Dr. Kozlík)
* biochemická a hematologická laboratoř Č. Kamenice (vítěz nemocnice Děčín)
* praktický lékař pro dospělé Č. Kamenice (Medical servis s.r.o.)
* praktický lékař pro dospělé Srbská Kamenice, Jetřichovice (Medical servis s.r.o)
* ordinace FBLR -Děčín, Jílové, Č. Kamenice (Dr. Hós)
* Kardiologie pro Šluknovsko v Rumburku - (Dr. Vondráček)
* Praktický dětský lékař Jiříkov - (Dr. Jančová)
* Stacionář pro děti s allergiemi a immunodeficitem v Děčíně - Bynov (zřizovatel Město Děčín)
* Praktický lékař pro dospělé - Benešov n.Pl (Dr. Kmínková)

Na žádost okresního úřadu jsme navrhli MUDr Pavla Kozlíka do funkce člena okresní protidrogové komise.


Celá ČLK i naše představenstvo OS se často zabývala otázkou financování zdravotnictví, respektive úhrad zdravotními pojišťovnami. Nepřipojili jsme se tehdy k okresům, které žádaly svolání mimořádného sjezdu na toto téma, protože byl na obzoru proponovaný sjezd dubnový, ale naše podpora protestu proti způsobu řízení zdravotnictví ministrem Davidem byla vyjádřena články v okresním tisku. Mezitím došlo k uklidnění scény nástupem nového ministra, který se snaží napravovat to, co jeho předchůdce pokazil.

Představenstvo OS iniciovalo schůzku odborných lékařů, která se konala v minulém roce dvakrát a budeme v nich pokračovat, tehdejší iniciativa k vybírání sponzorských darů také u nás příliš zastánců nenašla pro nevhodnost své formy. Lékařská sdružení dosáhla díky nálezu Ústavního soudu podporu v právu, když bylo dáno za pravdu v tom, že je protiústavní, aby ministerstvo, tudíž třetí osoba na finančním toku nezúčastněná, stanovovalo ceny péče. Od roku 2001 tak býti ani nesmí. Pokud dojde k nedohodě, bude platit dosavadní předchozí stav. Na rozdíl od ministra Davida však ministr Fišer, když vyhláška vyšla ještě před koncem roku 2000 ctil dosažené dohody v cenových jednáních mezi pojišťovnami a poskytovateli, a jen ceny hospitalizační péče, kde k dohodě nedošlo, stanovil vyhláškou. U všech ostatních ponechal dohodnuté.

V současné době představenstvo ČLK činí kroky k tomu, aby mohla býti hrazena nadstandardní péče, o kterou má dle průzkumů seriozní zájem značná část obyvatelstva i s tím, že tuto péči bude hradit. Byla zahájena mediální kampaň v tom smyslu a též proto bude vydáván nový časopis určený pro pacienty, kde budou pravdivě a nezkresleně a zajímavou formou prezentována naše stanoviska. Předpokládá se proto, že v čekárnách bude tento časopis pro naše klienty k disposici a že bude objednán a předplacen lékaři a nemocnicemi. Nabídku k objednání a předplacení tohoto časopisu jste mohli nalézti v lednovém čísle Tempusu. Doporučuji ji nepřehlédnout a reagovat kladně. Náklady na tento časopis mohou, samozřejmě býti zahrnuty do daňově uznatelných položek.


Je vyvíjena snaha, aby byly znovu stanoveny kalkulační vzorce pro výpočet ceny zdravotní péče v ceníku výkonů. Vychází se z ceny lékařovy práce 500,-Kč za hodinu a je nutno vykalkulovat znovu náklady. Aby nešlo o pustou empirii, byly daňovými odborníky vypracovány formuláře podle kriterií, kterým rozumí finančníci. Jen údaje takto strukturované mohou pomoci dokázat, jaké náklady ordinace toho kterého oboru musí vynaložit pro svůj provoz. Údaje takto získané a zpracované budou pak nezpochybnitelné a žádný soud, na který bychom se potom obrátili v případě, že se takto zjistí, že vlastně musíme své ordinace dotovat a nejsme za svoji práci tudíž řádně ohodnoceni, nemůže pak rozhodnout v náš neprospěch. To je cesta obtížná, ale jedině možná, aby konečně i ekonomové a politici pochopili, že jde opravdu o udržení chodu celého zdravotnictví a naopak jeho ohrožení, nebude-li se financování seriozně řešit. Vyzývám vás proto k tomu, abyste vyplnili dané formuláře, aby bylo možné dostat se k validním číslům vycházejícím z většího množství údajů, které by byly reprezentativní. Předpokládá se, že formulář vám bude vyplňovat osoba, která bude vypisovat daňové přiznání, protože to bude podkladem k požadovaným údajům. Je zajištěno, že tyto anonymně vyplněné formuláře nemohou být zneužity. Prosím Vás proto o spolupráci.

Na poslední schůzce předsedů, která se v Praze konala u příležitosti pasování dalšího rytíře lékařského stavu - pana profesora Mařatky již letos v lednu jsme byli seznámeni s iniciativou Komory zabývat se náplní práce lékaře, zejména lékařů v lůžkových zařízeních, kde se jeví jako účelné přehodnocení dosavadních zvyklostí, například ve struktuře pracovního dne lékaře, konání vizit, primářských vizit, omezení administrativní zátěže lékaře ve smyslu nových a evropských názorů na tuto činnost tak, aby byla co nejracionálnější a nejmodernější, a aby byly plně využity schopnosti a možnosti lékaře bez zatěžováním zbytečným balastem. Tuto činnost dostal za úkol koordinovat zde přítomný nový člen představenstva MUDr. Ivan Staněk, který bude zde také hovořit.


Předložením této zprávy o činnosti skládám účet o celoroční práci představenstva okresního sdružení a žádám vás o schválení této zprávy.

Děkuji Vám za pozornost.

MUDr. František Plhoň
předseda okresního sdružení lékařů
České lékařské komory v Děčíně


Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně
(C) 2001


( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info@clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster