Informace o mimořádném sjezdu ČLK 8.4.2000 v Praze

Z našeho okresu se zúčastnili všichni čtyři delegáti. Mimořádný sjezd se sešel v hotelu Pyramida v Praze 6 - Břevnově. Zabýval se především legislativní činností, úpravami a aktualizací Stavovských předpisů.

Byly novelizovány - částečně SP 7 - příspěvky na činnost, SP 11 - licenční řád, SP 12 - funkční licence, SP 16 - celoživotní vzdělávání.

Neprojednány zůstaly SP 1 - organizační řád, SP 2 - volební řád, SP 3 - jednací řád . SP 4 - disciplinární řád - jeho projednávání bylo také pro četné množství připomínek odloženo.

Sjezd uložil

  • projednat Stavovské předpisy č. 1 - 4 na dalším mimořádném legislativním sjezdu, který bude svolán ještě na září t.r. po provedení další široké celokomorové diskuse.

Podstatná změna byla odhlasována v licenčním řádu, který platí od 10. 4. 2000 a to možnost udělování licencí k provozování lékařské praxe lékařům již po I. atestaci v oboru a šesti letech praxe v oboru. (V diskusi zazněl ale poměrně opodstatněný názor, že od platnosti této změny v Licenčním řádu budou pojišťovny v platbách diferencovat lékaře s I. a II. atestací přesně dle platného Sazebníku).

V závěru sjezdu vystoupili a diskutovali hosté (p. prof. MUDr Fišer, ministr zdravotnictví, pí ing. Musílková - ředitelka VZP, MUDr. Bek, ředitel ČNZP a ing. Kothera, ředitel Metal- Aliance), oba posledně jmenovaní zastupovali asociaci zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven a v diskusi nepokrytě požadovali zavedení větší spoluúčasti pacientů hlavně jako regulační moment. K tomu se částečně přikláněla ředitelka VZP, ale p. ministr je kategoricky proti. Věří ve zvýšení přílivu prostředků do zdravotního pojištění v souvislosti s růstem HDP a zvýšení plateb za státní pojištěnce. Došlo k významnější kontraverzi mezi VZP a zaměstnaneckými pojišťovnami a p. ministr m.j. přiznal, že je bombardován častými návštěvami nejmenovaných zástupců asociace nemocnic, kteří poukazováním na nepřiměřené příjmy lékařů specialistů se snaží zvrátit tok peněz ve svůj prospěch, ale že se snaží být objektivní.

Působil jako velmi slušný člověk, který věří, že perpetuum mobile ufinancování zdravotnictví bez spoluúčasti pacientů je možné, a který apeluje na lékaře, aby byli trochu jednotnější (viz výše) a nesnažili se ovlivňovat své záležitosti politickými metodami.

MUDr F. Plhoň- delegát mimoř. X. sjezdu ČLK

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster