adresováno na : Ministerstvo zdravotnictví ČR a ÚP VZP Praha

Stanovisko OS ČLK k financování ambulantní zdravotní péče v I. pololetí 2000 – reakce na otevřený dopis ambulantních specialistů okresu Trutnov

Představenstvo Okresního sdružení České lékařské komory okresu Děčín projednávalo dne 1. 3. 2000 na svém zasedání v Děčíně situaci ve financování ambulantní zdravotnické péče v současném období. Projednávaným materiálem byl i otevřený dopis ambulantních specialistů okresu Trutnov a prohlášení z  jednání ambulantních specialistů jižní části děčínského okresu.

Je samozřejmé, že poskytování ambulantní lékařské péče musí být nějak regulováno. V současné době se však jeví nepodložená a takřka škodlivá regulace vycházející z nákladů regulovaného zdravotnického zařízení ve srovnatelném období před rokem. Místo zvýhodnění těch, kteří již v minulosti prostředky neplýtvali dochází naopak k jejich postihu tímto regulačním mechanismem. Otevírají se tak pomyslné “nůžky” při stanovení úrovně regulací.. Ve svém důsledku to vede k tomu, že se lékaři obávají předepisovat dražší léky, aby se nemuseli později podílet na jejich proplácení.

  • odmítáme regulační opatření zdravotních pojišťoven, které nevycházejí z medicínských důvodů a nutí lékaře, aby často proti svému přesvědčení si sami samoregulací stanovovali úroveň léčení podle poskytnutých finančních prostředků a ne podle znalostí a úrovně současné medicíny. Stanovovat způsob léčení podle množství finančních prostředků, není úkolem lékaře, ale plátce (zdravotní pojišťovny)
  • odmítáme dotovat náklady na léky svých pacientů je-li léčba oprávněná. Nemá-li pojišťovna dostatek prostředků na kvalitní léky, je třeba hledat jiné cesty profinancování nákladů . (spoluúčast pojištěnců při kompensaci sociálně slabých a ne spoluúčast lékařů na financování léčení svých pacientů)
  • žádáme, aby byla pojišťovnami proplacena veškerá oprávněně provedená lékařská péče, včetně předepsaných léků a ordinovaných vyšetření. Lékař nemůže odmítat ošetřit ani  k odeslání na odborné vyšetření vybírat jen některé pacienty jen proto, že pojišťovna stanoví na financování zdravotní péče limity, jejichž překročení je účtováno ordinujícímu lékaři.

Tyto námi požadované principy by měly být zohledněny již při cenových jednáních na II. pololetí 2000

Na vědomí: Okresní VZP Děčín,

Představenstvo ČLK Praha

Všechna okresní sdružení ČLK

V Děčíně 2.3.2000


Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně
(C) 2000


( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info@clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster