Kontakty a další informace

Zpráva o činnosti
RK OSL Děčín


Zpráva Revizní komise okresního sdružení České lékařské komory v Děčíně

pro okresní shromáždění lékařů dne 8. ledna 2000.

Předkládám Vám zprávu revizní komise okresního sdružení České lékařské komory v Děčíně, i když již nejsem jejím předsedou - po zvolení do revizní komise České lékařské komory na IX. sjezdu České lékařské komory jsem musel tuto funkci v okresním sdružení lékařů České lékařské komory opustit. Přesto jsme považovali za nejvhodnější, abych Vás já seznámil s naší činností v období od minulého okresního shromáždění.

Revizní komise okresního sdružení České lékařské komory v Děčíně pracovala v průběhu celého roku 1999 ve složení dr. Sucharda (předseda), dr. Králová, dr. Török, dr. Matiášek a dr. Slunečková (členové).

Hlavním polem činnosti revizní komise okresního sdružení České lékařské komory jsou tři oblasti činnosti – kontrola činnosti členů a ostatních orgánů okresního sdružení lékařů, kontrola hospodaření okresního sdružení lékařů a činnost v rámci disciplinárních pravomocí komory. Všem těmto oblastem se revizní komise okresního sdružení věnovala.

Kontrola činnosti členů a orgánů okresního sdružení

Předseda revizní komise okresního sdružení se zúčastňoval všech zasedání představenstva okresního sdružení lékařů a dohlížel, aby žádné rozhodnutí tohoto orgánu neodporovalo stavovským předpisům. Podle mého nejlepšího vědomí taková situace nenastala. Žádné rozhodnutí představenstva nebylo pozastaveno. Jinak jsem se osobně dosti věnoval i technickému zabezpečení činnosti kanceláře okresního sdružení lékařů, sledování placení členských příspěvků a rozvíjení internetové komunikace v rámci komory i s jinými orgány.

Mohu konstatovat, že se nám podařilo

  • vybrat s výjimkou absolutně nedobytných příspěvků (dr. El-Hajjar v Alžírsku) stanovené příspěvky od všech povinných členů v plné výši a to dokonce bez vymáhání a vyhrožování;
  • řádně projednat a schválit i dodatečné žádosti o úlevy a osvobození z placení, takže v dokumentaci všech členů, kteří nezaplatili stanovenou částku máme jejich žádost o úlevu, která je schválená představenstvem okresního sdružení lékařů,
  • aktualizovat a udržovat na trvale aktuální úrovni databázi členů okresního sdružení, pokud jsme se ovšem nové informace dozvěděli,
  • navázat široké spojení Internetem s centrem komory, s okresním úřadem a hlavně mezi okresními orgány a jejich členy, vybudovat a rozvíjet vlastní webové stránky okresního sdružení.

Žádáme znovu všechny, kteří složili v posledních dvou až třech letech nějakou atestaci, změnili zaměstnavatele, číslo či adresu ordinace nebo i bytu, aby to oznámili v kanceláři okresního sdružení. Jak jste byli informováni v pozvánce, cenná jsou pro nás i telefonní čísla na mobilní telefony GSM, na která můžeme hromadně odesílat textové zprávy, a hlavně e-mailové adresy, které umožňují nejaktuálnější informování o všech novinkách. Protože nyní již standardně funguje internetové spojení s centrem komory, může být Vaše informovanost skutečně blesková.

Rád bych zvlášť upozornil, že již asi 3/4 roku máme vlastní internetové stránky, které nám pomohla zřídit firma SeverNet, ale v současnosti je již upravujeme a aktualizujeme vlastními silami. Měly by - a mohou - sloužit nejen jako vývěska informací z představenstva pro členy, ale i jako Váš vzájemný komunikační prostředek. Na stránkách, které mají lehko zapamatovatelnou adresu www.clk.cz, je možno uveřejňovat i Vaše informace (ordinační doby, změny telefonů a podobně), nabídky (na odprodej či pronájem) nebo i jen diskusní příspěvky! Najdete tam informace o pořádaných vzdělávacích akcích na okrese, o nově přijímaných členech, vydaných licencích, schválených žádostech i informace o aktuálních závadách léků.

Kontrola hospodaření okresního sdružení lékařů

Hospodaření okresního sdružení lékařů revizní komise okresního sdružení sledovala trvale. Bohužel i v letošním roce trval nedostatek finančních prostředků a hospodaření skončilo s dvacetitisícovým překročením nákladů - důvody Vám objasní pan tajemník. Dosud není v ČLK zcela dořešena situace se sociálním fondem. Změna předpisu sice umožnila neodvádět do fondu další peníze (s výjimkou pokut), ale nám, kteří jsme do něj zpočátku pilně převáděli, neumožňuje tyto nahromaděné finance (v našem případě přes 70000 Kč) čerpat, i když máme deficit rozpočtu a dokonce záporné základní jmění.

Prováděl jsem opakovaně kontrolu vedení hospodaření a mohu konstatovat, že veškeré peněžní transakce jsou pečlivě vedeny jak v systému papírových dokladů a peněžního deníku, tak i v počítačovém programu, který je nástrojem jednak kontroly a jednak komunikace s centrem České lékařské komory. Zákonné pojištění sociální i zdravotní je řádně odváděno a evidováno. Provedl jsem rovněž kontrolu hotovosti v pokladně a na výpise z účtu – vše souhlasí. Koncem prosince byla také provedena fyzická inventura našeho nehojného majetku a neshledali jsme závady.

Činnost revizní komise okresního sdružení
v rámci disciplinární pravomoci ČLK.

Revizní komise okresního sdružení České lékařské komory je primárním orgánem při šetření podaných stížností na členy okresního sdružení lékařů. V uplynulém ročním období revizní komise okresního sdružení obdržela a řešila celkem 15 případů nově v roce 1999 přijatých stížností a došetřovala 8 případů stížností přijatých v roce 1998. Všechny stížnosti byly přešetřeny a revizní komisí uzavřeny buď

  • návrhem na odložení v případech, kdy jasně nebylo možno stížnost šetřit nebo kdy evidentně nebylo prokázáno podezření ze spáchání disciplinárního provinění člena okresního sdružení lékařů, nebo
  • návrhem na zahájení disciplinárního řízení, nebo
  • v některých případech i odmítnutím a vrácením stížnosti (pokud nám byly postoupeny stížnosti nepatřící do kompetence ČLK).

Musím konstatovat, že bohužel nejsou dosud uzavřeny 2 stížnosti, jedna přijatá v roce 1998, druhá v roce 1999. Není to však vinou liknavosti disciplinárních orgánů, protože v jednom závažném případě, kde samotné získání kompletní dokumentace trvalo několik měsíců, již 3 měsíce čekáme na posudek od Vědecké rady České lékařské komory, v druhém případě stížnost putuje mezi našimi a centrálními disciplinárními orgány již potřetí. Její uzavření je snad otázkou několika týdnů.

V současné době revizní komise okresního sdružení neeviduje žádnou další stížnost z roku 1999 ani z roku 2000.

Přeji svým nástupcům mnoho úspěchů v práci a současně slibuji, že jako garant činnosti okresních revizních komisí v SvČ regionu jim budu trvale pomáhat.

MUDr. Ivan Sucharda

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster